Vama će biti isto, meni će biti bolje

Neupitno je pravo, pa nekad čak i obaveza rock stvaralaca da govore i pjevaju o društvenoj stvarnosti, ukazuju na sve ono što im smeta u svijetu koji ih okružuje i nude rješenja. I svjedoci smo bezbrojnih takvih primjera i u svijetu i kod nas. Nije novo, a svakako nije ni nelegitimno da nekadašnji muzičari ulaze u političke vode ili da imaju šta da kažu u svojim pjesmama o izbornim ciklusima. Ili kako ja to volim reći, primjenjeno našem tlu, izbornim cirkusima.

I gledano iz tog ugla ne bi trebalo da nas čudi ni što je Almas Smajlović, lider „Erogenih zona“, a sada i član benda „Grafit“, napisao, a zatim uz pomoć Irine Kapetanović Perduv i Nermina Puškara i otpjevao pjesmu „Mi zaslužujemo bolje“. Ništa sporno i ništa neobično. Znamo mi najbolje da zaslužujemo bolje. Ali koja je poruka koja se šalje u podtekstu ove pjesme?

Je li to zaista, kako autor tvrdi, želja da se motiviše što više Bosanaca i Hercegovaca svih generacija, a naročito mladih da izađu na Opće izbore u u BiH 12. Oktobra? Želi li autor da oni samo izađu na izbore, bez bilo kakve direktne ili prikrivene poruke o tome za koga treba ili za koga ne treba glasati? Ne bih baš rekao.

Poigrajmo se malo činjenicama. A činjenica je da autor ove pjesme svira već par godina sa čovjekom koji je kandidat za člana predsjedništva BiH, Bakirom Hadžiomerovićem. Moguće je da je Almas samo svirač i pojma nema o čemu to šef grupe pjeva u svojim politički jasno obojenim stihovima. Možda Almas ni ne dijeli njegov svjetonazor i to ga uopšte ne zanima. Moguće je, ali malo vjerovatno.

Za pretpostaviti je, prije, da Almas ne samo da će glasati za kolegu iz benda nego da bi volio „motivirati što više Bosanaca i Hercegovaca svih generacija, a naročito mladih“ ne samo da izađu na Opće izbore u u BiH 12. Oktobra nego i da glasaju poput njega. I to je njegovo legitimno pravo i ja bih mnogo više cijenio njegovu odluku da je jasno ušao u kampanju propagirajući Bakira i socijaldemokratiju. Ovako samo unosi nepotrebnu zabunu porukom „mi zaslužujemo bolje“, a pogotovo naivno pružajući lažnu nadu da se to bolje može dobiti na ovogodišnjim izborima.

Logično je, naime, da ako zaslužujemo bolje sada imamo gore. I tu se valjda svi slažemo. Ali da bi to novo bilo bolje od postojećeg, moralo bi, valjda, po prirodi stvari biti i drugačije od postojećeg. I tu čovjek pomisli da on pjeva direktno protiv svog šefa. Jer Hadžiomerović je kandidat Socijaldemokratske partije, a mi već u predsjedništvu BiH imamo čovjeka koji je na to mjesto kandidovan ispred te iste partije i pobijedio pod zastavom i sloganima te iste partije. Hajde me prosvjetlite, šta je to bolje kad kandidat SDP-a pobijedi na izborima umjesto kandidata SDP-a.

Da se ne zavaravamo. Mi sigurno zaslužujemo bolje, ali je još sigurnije da to bolje ne možemo dobiti na ovim izborima. Zašto? Zato što naprosto ne postoji relevantna politička opcija koja učestvuje na ovogodišnjim izborima, a da već na nekom od bezbrojnih nivoa vlasti ne učestvuje u toj istoj vlasti. Barem kada je u pitanju područje Federacije Bosne i Hercegovine, čijem se izbornom tijelu, svakome je jasno, Almas prvenstveno obraća. A to je područje na kojem je, nekom čudnom kombinatorikom svako i vlast i opozicija. Mi smo jedini skontali kako sami sebi da budemo opozicionari.

SDP i SBB su u vlasti ili su bili na državnom nivou. Na federalnom su to SDP i SDA, a skupštinsku većinu čine SBB i SDP. U kantonima je situacija još složenija pa čak ni vječno opozicione Naša stranka i BOSS nisu potpuno izostale iz vlasti. A da ne govorim o Stranci za BiH koja i nakon što se poprilično „skupila od pranja“ i dalje zna kako biti uz vlast i u vlasti. Koja je to nova snaga na političkoj sceni koja će nam donijeti to bolje što zaslužujemo po pjesmi? Demokratska fronta, možda? Pa njihov čelni čovjek sjedi u Predsjedništvu. Posljednji put kad sam provjerio to je, bez ikakve dileme, značilo da participiraš u vlasti. E sad, je li dovoljno promijeniti firmu nakon što ti je prethodna otišla u bankrot ja ne znam. Glasači su oni koji će dati ili oduzeti legitimitet takvom potezu.

Dakle, dragi moj Almase, ako i dalje misliš da zaslužujemo bolje postavi sebi jedino logično pitanje u takvoj situaciji. Da li nam to bolje mogu donijeti politički projekti koji su nam već donijeli gore? Ili sam ja promašio temu i nisam shvatio da se ovo „zaslužujemo bolje“ odnosi na određenu političku elitu ili elite. Ako je tako, onda pjesma ima smisla. Mada mi je i u tom slučaju draži onaj slogan jednog hercegovačkog nezavisnog kandidata na jednom od prethodnih lokalnih izbora. Čovjek je sve jednostavno sažeo u jednoj jedinoj rečenici: „Vama će biti isto, meni će biti bolje“.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s