Sreće mi, slobode mi

Kakav je to kvar u meni da nikako ne mogu da se uskladim sa vladajućim mišljenjem? Kako bi bilo lijepo uklopiti se. Kako bi bilo korisno pisati i govoriti ono što većina želi da čuje i pročita. Evo, samo sam trebao da napadnem taj zakon o javnom redu i miru koji je izazvao toliko polemike i da sjednem i brojim lajkove i podgrijavam sujetu na komentarima tipa “To care” i “Neka si im rekao”. I koji mi je moj da ja to ne mogu? Šta je to što me tjera da pišam uz vjetar i izlažem se sigurnim pokudama i porugama? Ma kako paradoksalno to djelovalo na prvi pogled, ali u suštini je to ista potreba za kakvu se zalažu i oni koji će me, bez ikakve sumnje, napasti. Potreba da se iskaže vlastito mišljenje. Insistiranje na slobodi govora.

E sad, vidite nešto. Ta sloboda valjda sama po sebi podrazumjeva i slobodu da se govori u prilog ograničavanja takve slobode. I nemam nikakav problem sa takvim stavom, kao što ga nemam ni sa stavovima koji zagovaraju apsolutnu slobodu bez ikakvih ograničenja i kontrole. Samo pokušavam da izmjerim krajnju korist za svakog od nas pojedinačno. Krajnju korist koju ćemo dobiti primjenom jednog ili drugog koncepta.

Sloboda je riječ koja strašno lijepo i otmjeno zvuči. Ima samo jedan mali problem sa takvim nobl izrazima. Uglavnom su nejestivi i sa vrlo ograničenim dometom praktične koristi od njih. Zapitam sam sebe da li mi je sloboda ona konačna, ona ultimativna želja, što bi Dino Merlin otpjevao “želja iza koje druge želje nema”. I da bih odgovorio sam sebi na to pitanje napravim jedan mali eksperiment. Zamislim da sam ulovio zlatnu ribicu, ali i ona jadna osjeća posljedice recesije pa nudi samo jednu želju. I pitam se šta bi mi mogla biti ta jedna želja. I kako god okretao i obrtao tu jednu želju koja mi je na raspolaganju svede se na to da bih poželio da budem sretan. Ne bih baš poželio da od svega na svijetu budem slobodan.

Jer sreća podrazumjeva sve. I da si zdrav i da su ljudi do kojih ti je stalo dobro i da si bogat i da si voljen. Ili što bi naš mudri narod rekao sreća je jedina dama koja ti ne dozvoljava da gladuješ čak ni u onim prostorijama gdje se odvija proces obrnut hranjenju. Sreća podrazumjeva i da ćeš biti slobodan. I to taman onoliko da to ne ugrozi tvoju sreću.

Priča o našoj idealnoj egzistenciji uglavnom se i odvija u tom trouglu na čija se tri vrha nalaze tri S. Sreća, sloboda i sigurnost. A sloboda i sigurnost nisu baš uvijek razdragane blizanke koje držeći se trče kroz cvijetno polje našeg postojanja. Češće su jedna drugoj obrnuti odraz u ogledalu. Više sigurnosti tako može značiti, a često i znači manje slobode. Kao što i više slobode može značiti manje sigurnosti.

Sad je pitanje sistema vrijednosti i pojedinačnih prioriteta svakoga od nas ponaosob. Kao što smatram sasvim legitimnom nečiju odluku da je spreman da se odrekne dijela sigurnosti zarad slobode, vjerujem da bi i moja spremnost da se odreknem dijela slobode zarad sigurnosti jednako tako morala biti legitimna.

Kakve to veze ima sa društvenim mrežama i uvodjenjem na mala vrata ponovo “verbalnog delikta”? Poprilične. I ovlašna analiza društvenih mreža demonstriraće svakom zainteresovanom svu raskoš govora mržnje i zavidan repertoar uvreda i prijetnji. Ako sloboda znači da na svom facebook zidu neko može napisati “Nož,žica,Srebrenica” bez ikakvih posljedica meni takva sloboda ne treba. Ako ograničavanje slobode znači da će neko ko nekome zaprijeti smrću u cyber prostoru u stvarnosti biti stavljen pod prismotru kako ne bi ostvario svoju prijetnju ja sam uvijek za takvu vrstu ograničavanja. Pa i za takvu vrstu cenzure, ako baš hoćete.

Da li takva vrsta kontrole može biti zloupotrebljena? Naravno. Jednako kao što i sloboda izražavanja može biti zloupotrebljena i biva zloupotrebljena. Kao što i ideja slobode izražavanja može biti zloupotrebljena pa ja nisam siguran da li je ovakav otpor javnosti bilo kakvoj kontroli izgovorenog u internet prostoru rezultat stvarnog uvjerenja ovdašnje javnosti ili tu ima manipulacije i indoktrinacije iz nekih drugih centara moći koji ovdje žele što slabije državne institucije kako bi ostvarivali vlastite ciljeve. Ali tu se moram zaustaviti jer sam siguran da bi svi ti bejlosvjetski zagovornici slobode misli ovakvo moje mišljenje vrlo brzo proglasili subverzivnim i cenzurisali.

Jednako kao što nam dijele lekcije o slobodi izražavanja oni kojima ne smeta pozivanje na klanje i ubijanje, na mržnju i mrak po društvenim mrežama, ali imaju sasvim efikasne mehanizme kontrole i represije da spriječe iznošenje bilo kakvog mišljenja koje je drugačije od vladajućeg u pogledu prihvatljivog društvenog i ekonomskog sistema i redistribucije društvenog bogatstva. I koji nam pripremaju budućnost u kojoj ćemo imati potpunu slobodu da budemo nesretni.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s