Skupi pare pa pjevaj

Saopštiše nam ko će nas predstavljati na “Eurosongu” naredne godine u Švedskoj. Lagao bih kad bih rekao da sam iznenadjen. Dobrih petnaestak dana prije zvanične odluke znao sam koja je to ekipa koja će putovati u maju za Švedsku.

U prvoj verziji je to trebao biti Hari Varešanović, ali se njemu očito nije dalo skupljati pare za ovu ekskurziju. A i zašto bi? Pa ne ide on tamo da predstavlja samo sebe nego i državu iz koje dolazi. U stvari, ako ćemo pravo, tamo se ne takmiče ni države ni pojedinci nego nacionalne televizije.

Zvanično saopćenje kaže kako će partneri BH Televizije platiti učešće na “Eurosongu” i troškove “Eurosonga”, odnosno razne firme koje su, formalno gledano, pristale da sponzoriraju naše učešće tamo. U stvarnosti oni su pristali da finansiraju Dalal i Deena na tom takmičenju. Onaj ko je imao ambicija da ide na “Eurosong” morao je, dakle, da sam obezbijedi finansijsko pokriće za tu avanturu.

I sad se pitam kako dvoje ljudi, ma kako talentovani bili za pjevanje, uz pomoć nekoliko prijatelja mogu da obezbijede ono što ne može cijeli marketinški tim Javnog RTV servisa? Ali, ako ništa drugo, bar niko neće moći prigovoriti da troše pare poreskih obveznika na besmislenu manifestaciju.

Znamo glavne izvođače, ali oni neće biti sami u ovoj priči. Uz Dalal i Deena u izvođačkom dijelu uključeni su Ana Rucner, Jasmin Fazlić Jala, Zorana Guja i Zumreta Midžić. Zanimljivo je da je dogovor sa Anom pa još ljetos kada su se Dalal, Deen i autor pjesme Almir Ajanović sreli sa Anom na Zrču. Tada je “Eurosong” bio tek neka blijeda ideja u budućnosti, ali se ispostavilo da je ta ideja poprimila poprilično čvrste konture.

Jala je sarajevski, tačnije vogošćanski reper mlađe generacije koji ima već zavidnu bazu svojih fanova, mada  definitivno ne pliva “srednjom strujom”. I u pjesmi ćemo dobiti malo klasike uz Rucnericu, malo hop hopa, ali i etno motive u refrenu koje treba da iznesu Zorana i Zumreta. Zumreta ili Zuzi nije novo ime. Još davno je pjevala u “Mirzinom jatu”, pjevala prateće vokale “Bijelom dugmetu”, a od prije nekoliko godina gradi i solo karijeru. Zorana Guja, djevojka sa Pala, nedavno je diplomirala na sarajevskoj Muzičkoj akademiji, a dosta dugo se bavi izvođenjem etno muzike ovih prostora.

Još ostaje da predstavimo autora pjesme koju ćemo prvi put javno čuti u februaru naredne godine. Almir Ajanović je rođen u Sarajevu 24.11.1975 godine i učešće na “Eurosongu” mu je najljepši poklon za četrdeseti rođendan. Kao srednjoškolac osnovao je grupu “Staklena zvona” i predviđali su im lijepu budućnost. I njegove planove, kao i mnoge druge, osujetio je rat. Živio je u Vogošći sa majkom i starijim bratom i njih dvoje ostaju u Sarajevu u prvim ratnim godinama, a šesnaestogoišnji Almir nekako stiže do Švedske.

Nije imao vijesti o svojima i kada mu je brat poginuo ta vijest dugo nije stigla do njega. U Švedskoj je trebalo nastaviti živjeti. Kako je u vrijeme izlaska iz Bosne i Hercegovine bio učenik srednje medicinske škole u istom pravcu je nastavio školovanje i u Švedskoj, ali je obnovio i “Staklena zvona”. Svirao je širom Švedske i stekao i izvjesnu reputaciju u krugovima naših izbjeglica, ali i švedskih muzičara.

Početkom novog milenija sve češće dolazi do Bosne i počinje i ovde snimati i nastupati pod vlastitim imenom, a jedno vrijeme i kao Don Almir. Nakon drugog albuma “Ako je suđeno da…” iz 2008. godine sve više se posvećuje radu u svojoj muzičkoj produkciji, a sve manje sam snima svoje pjesme. Već je uveliko radio na albumima i Dalal i Deena kada se rodila ideja da pokušaju otići na “Eurosong”.

Prema idejama o prezentaciji na “Eurosongu” koje mi je do sada iznio, ako samo dio tih ideja bude realizovan naše učešće sigurno neće proći nezapaženo. Od nas traže samo moralnu podršku. Materijalnu su već obezbijedili.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s