Srce umjesto digitrona

Ne mogu reći da me vijest kako je preminuo Ruždija Metanović pretjerano iznenadila. Bolovao je i patio je i nije se predavao, ali svi smo znali da šanse nisu baš na njegovoj strani. I zabolilo me kada sam pročitao tu vijest. A zabolilo me i zbog načina na koji je ta vijest plasirana. Oni koji su o Ruždiji premalo znali napisali su kako je umro estradni menadžer Ruždija Metanović. I to što su ga predstavili baš kao “estradnog menadžera” govori koliko malo su ga poznavali i koliko malo su o njemu znali.

On je bio sve drugo samo ne estradni menadžer. Bar ne onako kako tu podvrstu roda hijena obično zamišljamo. Sreo sam se sa brojnim menadžerima tokom posljednjih trideset godina pisanja o popularnoj muzici i ,uz par časnih izuzetaka, teško da bi ih mogao uvrstiti među omiljene profesije. A Ruždija vam je bio izuzetak čak i od tih izuzetaka. On je naprosto bio zaljubljenik u muziku koji je čitav život posvetio želji da vam predstavi neki novi bend ili neki novi album uvjeren da je njegova misija na ovoj planeti da vam omogući da to čujete.

On je toliko bio vezan za Sarajevo i bio svojevrsni zaštitni znak ovog grada da prosto nevjerovatno zvuči podatak da nije i rođen u Sarajevu. Rođen je u Nikšiću prije nešto više od šezdeset godina. Kao sedmogodišnjak dolazi u Sarajevo i desila se ljubav. Obostrana i na prvi pogled. Kao što je, na prvi pogled, bila i ljubav prema rock’n’rollu. Vrti se među tom prvom generacijom sarajevskih rokera, otkriva mehanizme koji pokreću taj cirkus i prije tridesete godine dobija priliku da postane organizator rock koncerata u Domu mladih.

Desilo se to 1981.godine i od tada, pa sve do početka rata, imao je svoje prste u gotovo svakom nastupu koji se desio na sceni Doma mladih. A nema ko nije prešao preko te scene tokom tih desetak godina. To su vam one zlatne godine Doma mladih u kojima se svake subote hodočastilo ka platou Skenderije jer smo znali da će nam uvijek ponuditi nekoga koga vrijedi i poslušati i pogledati.

Iz tog vremena datira i naše poznanstvo. Naša pozorišna grupa “Šarlatani” je u Domu mladih imala prostor za probe i matičnu scenu. Ruždija je znao da pomalo već pišem o rock’n’rollu i u kasnu jesen 1984.godine nakon jedne naše probe kaže mi da obavezno dođem na koncert “Partibrejkersa” koji se trebao desiti par dana nakon toga u “Slogi”. Mislio sam svakako ići na taj koncert, ali mi je njegovo zavjereničko držanje govorilo da tu ima još nešto. Šokiralo me kada je kao predgrupa na tom koncertu nastupilo “Bijelo dugme” i prvi put uživo predstavilo Mladena Vojičića Tifu.

I čudan vam je bio taj odnos između Tife i Ruždije. Imao je Ruždijinu nesumnjivu podršku još od grupe “Top” pa kroz sve grupe u kojima je pjevao. Kada je krenuo samostalno nekako je logično bilo da Ruždija vodi tu priču. Samo što mu nikada nije bio menadžer, ili bar ne samo menadžer. Bio mu je i prijatelj i fan u jednoj osobi, a tek onda organizator. Njihova saradnja dala je nekoliko velikih albuma i još većih koncerata. Ali takav je bio Ruždija. Davao se bez ostatka pokazujući da ima urođenu manu. Većina menadžera u grudima ima digitron. On je na tom mjestu imao srce. Većina menadžera ima želudac koji može puno toga da svari. Njegov nije mogao. Kad su mu dijagnosticirali rak želuca nije se ni trenutka prepustio bolesti. On je vjerovao da može pobjediti i mi smo vjerovali njegovoj vjeri.

Bukvalno iz bolesničke postelje pripremao je neke projekte. Početkom marta namjeravao je organizovati u Skenderiji koncert povodom trideset godina “Crvene jabuke”, kao što im je prije trideset godina u Domu mladih organizovao onaj koncert nakon tragedije u Jablanici. I taj koncert treba da se desi kako je i planirano. I mora biti posvećen Ruždiji Metanoviću.

One thought on “Srce umjesto digitrona

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s