Laku noć, Stari

Maj vam je mjesec koji je u vrijeme mog djetinjstva i mladosti bio u cijelosti nekako posvećen Titu. Onda je Tito ranih devedesetih postao omiljena meta za pljuvanje pa nisi mogao naći dva i po čovjeka koji bi priznali da su nosili štafetu. Onda je uslijedio period kada su ga se mnogi prisjetili kao simbola nekih vremena za koje su bili uvjereni kako su bila bolja. Onda je i tržište reagovalo pa je Tito postao marketinški vrlo profitabilan brend. A danas? Danas se više niko ne pali na to ime. Niti ko sa strašću priziva njegovo vaskrsnuće, niti ima puno onih koji bi mu rado mrtvom zabili glogov kolac u srce. A nije ni neka godišnjica na pomolu pa da se mediji uključe ponovo u tu priču.

I baš što na taj način neću pristupiti nikakvom paktu za ili protiv dočekao sam pravi trenutak da vas podsjetim o tome kako su rokeri na ovim prostorima pjevali o Titu. A takva priča mora početi sa Balaševićem koji je imao čak tri pjesme direktno ili indirektno posvećene Titu, a još je ona treća bila posvećena onoj prvoj. On je tamo s kraja sedamdesetih napisao pjesmu „Računajte na nas“ koja je poslala himna nekoliko generacija i sigurno ne samo onih iz „pedeset i neke“. Pjesma je bila savršena za tadašnji sistem, ali njen tvorac nije bio baš podoban pa je nije mogao izvoditi na sletu povodom dana mladosti nego ju je izvela slovenačka grupa „Pepel in kri“. Inače su Slovenci bili skloni toj pjesmi pa su svoju verziju „Računajte na nas“ na debi albumu imali „Pankrti“, a prije dvadesetak godina i grupa „Zaklonišče prepeva“.

Kasnije će se Balašević javno odreći ove pjesme uvjeren kako imenima živih ljudi nema mjesta u pjesmama koje žele da potraju. Ipak, boraveći u vojsci, godinu dana nakon Titove smrti, dozvolio je sebi da napravi još direktniju pjesmu mrtvom maršalu. Bila je to pjesma „Tri put sam vidio Tita“ za koju je Balašević tvrdio da ju je napravio na nagovaranje starješina i uz obećanje da neće biti objavljena, te da će dobiti nagradno odsustvo za nju. Kako je sam rekao „i Tito i on su se tada još dobro prodavali pa disko kuća nije odoljela ziceru da objavi tu pjesmu“.

Treću pjesmu o Titu objavio je 1988.godine na albumu „Panta Rei“. Bila je to pjesma „Requiem za komandanta“ i počinjala je stihovima „kad god prođem ulicom sa tvojim imenom, pomislim na onu pesmu“. Bilo je to svojevrsno svođenje računa sa samim sobom i svođenje čovjeka o kojem je pjevao na jednu normalnu, ljudsku mjeru.

Više od Balaševića o Titu je pjevao samo Bora Đorđević. U prvi mah zvuči skoro nevjerovatno, ali postaje sasvim jasno kad se zna da su tri od četiri takve pjesme intonirane kao jasno antitotističke. To su pjesme „Tito je vaš“ i „Al Capone“ sa albuma „Koza nostra“, te pjesma „Crni mercedes“ koju je izvodio samo na nekim koncertima. Međutim, malo je poznato da je kao član grupe „Suncokret“ pjevao krajem sedamdesetih „Titova reč u času blagu, daje nam snagu“. Toliko o Borinoj dosljednosti.

Neke pjesme nisu bile baš tako direktne i jasne. Tako je Džoni Štulić treći album „Azre“ otvorio pjesmom „Tko to tamo pjeva“ za koju su tek rijetki znali da je posvećena Josipu Brozu i na koga to Džoni misli kad pjeva „kamo dalje rođače“. Mnogi nisu „prepoznali“ ni pjesmu „Ima jedan svijet“ grupe „Stijene“. Puno je lakše posvetu bilo prepoznati u pjesmi „Zabranjenog pušenja“ – „Nedjelja kad je otiš’o Hase“. A u pjesmi „Muzej revolucije“ iz 2009.godine čak su uvrstili i dijelove Titovih govora. Ali njihova ponajljepša pjesma o Titu jeste „Laku noć, Stari“ sa albuma „Hodi da ti čiko nešto da“.

I u novije vrijeme rokeri se znaju prisjetiti Tita pa je tako Tuzlak Jasmin Mag na festivalu u Bihaću 2005.godine nastupio sa pjesmom „Tako je govorio drug Tito“. Zagrebački „Aerodrom“ je 2007.godine snimio pjesmu „Nema više druga Tita“, a iste godine na radijskom festivalu Omar Mjesečar i Kike su se referirali na Tita u svojoj „Ljetnjoj pjesmi“. Sarajevska grupa „Major“ snimila je svoju verziju pjesme „Uz maršala Tita“. Neki su se referirali na njegovu nesvrstanu politiku pa je grupa „Deca loših muzičara“ snimila pjesmu „Tito, Nehru, Naser…“. Na svom jedinom album „Karne“ imaju pjesmu „Druže stari“. A punk band iz Sarajeva „Das Ist Walter“ 2014.godine objavio je pjesmu „Druže Tito“. Bilo je u to vrijeme i nekih parodija na pjesme o Titu koje su objavljivali Voodoo Popeye, „Dža ili Bu“ i „Gori Uši Winnetou“.

Naravno, prije rata bilo je puno više „titoističkih“ pjesama. Mnogi koji su ih tada pjevali danas bi ih se rado odrekli. Ne samo pomenuti Bora Čorba. Jedan od rijetkih koji se nikad nije odricao pjesme otpjevane Titu je Zdravko Čolić koji je otpjevao najdirektniju moguću posvetu „Druže Tito mi ti se kunemo“. Tu pjesmu je objavio i kao singl, a sa B strane bila je slična, ali ne toliko popularna pjesma „Titovim putem“. Ovdje ne govorimo o tome kako je većina ovdašnjih muzičara u raznim prigodama izvodile one standardne revolucionarne pjesme o Titu. Ne, govorimo o pjesmama koje su oni posebno uradili i objavili.

Oliver Dragojević je snimio pjesmu „Tito i prva proleterska“. „Indexi“ pjesmu „Tito poslije Tita“. Albanac Gazmend Pallaska pjesmu o tome kako je Tito trostruki narodni heroj. Grupa „Rezonansa“ je imala čitav album takvih pjesama. Objavili su ga 1978.godine pod nazivom „Procvjetala ljubičica plava“.  Laza Ristovski je jednom instrumentalu dao naziv „Titovo ime“. Miladin Šobić je imao pjesmu „Dok zbori Tito“. Neda Ukraden je imala čitav ciklus pjesama posvećenih Titu od kojih je sigurno najpoznatija „Drugarice, posadimo cvijeće“.

A u plejadi onih koji su imali svoje pjesme o Titu nalazimo i Milića Vukašinovića, Kemala Montena, Jadranku Stojaković, Dadu Topića, Meri Cetinić, Dušana Prelevića, Ivicu Tomovića te grupe  „San“, „Teška industrija“, „YU grupa“ i „Generacija 5“. I to naravno nije sve nego tek kratki i površni osvrt na ovdašnje rokere koji su u pjesmu pustili Josipa Broza Tita.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s