Rock bez foliranja

Nema puno stvari zbog kojih žalim. I nema puno bendova koje sam propustio da vidim na sceni. Barem ovih naših bendova. Ali žalim što sam propustio da provjerim kakav je to fol kod sastava „Rock k’o fol“. Kakav je to fol da svi pričaju o tim njihovim nastupima. Prošle godine moj rođak je sa oduševljenjem pričao o njihovom koncertu. I prije samog koncerta i, pogotovo, nakon koncerta. Mlađi je on znatno od mene. U puno boljoj formi od mene. Pa je opet taj koncert „odbolovao“ naredna dva dana. Tako vam je to. Dobar rock band je poput gladne zvjeri koja te i sažvaće i ispljune i to nekoliko puta u toku noći. A po svemu sudeći „Rock k’o fol“ jeste dobar bend.

I nije me to čak ni pretjerano iznenadilo, to da su napravili dernek za pamćenje. Ako imaš dobru i usviranu ekipu i ako ti se na listi pjesama nalaze sve sami naslovi iz ovdašnjeg rock bukvara teško da možeš omanuti. I vjerovao sam da su oni sebe posve ostvarili u toj poziciji strašnog cover benda i da nemaju bilo kakvih drugih ambicija.

Naravno da sam pogriješio. Naravno da sam se prevario. Oni naprosto predobro rade to što rade, a da bi odoljeli napasti da nam ne predstave i nešto svoje autorsko. I to nešto autorsko smo konačno i dobili u vidu njihovog prvog albuma „Sabah zorom“.

I kad jednom preslušate taj album jasno vam je da tu nema foliranja. Bez obzira na sam naziv benda. Zapravo, čini mi se da su se oni tako nazvali upravo u želji da pokažu da nemaju nikakve posebne ambicije. U želji da ne zvuče pretenciozno pa možda i da sebi osiguraju neki mali alibi zbog vlastitog repertoara. Jer činjenica je da oni sviraju rock standarde, činjenica je da melju i da se dobro osjeti da su naslušani heavy metala, ali je takođe činjenica da njihov repertoar sačinjavaju dobrim dijelom i pjesme koje bi se teško podvele pod rock. Čak i u onom najširem i najtolerantnijem poimanju.

Samo što šta god oni svirali to na kraju zvuči kao rock. To je njihova priča. I imali su nevjerovatnu sreću da se baš takvi, kao djelići jedne čudne muzičke slagalice, sretnu daleko od svojih domova, u Kaliforniji. Da su ostali tamo gdje su rođeni ko zna da li bi ikada sarađivali. Pokretačka snaga benda, pjevač, gitarista i autor Dinko Salihbašić je iz Prijedora. Bas gitarista Almir Crnović dolazi iz Bosanske Gradiške, a onaj divlji i neizbježni bubnjar Elvis Katić je odrastao u blizini Splita.

I svako je dodao nešto svoje u tu smjesu zvanu „Rock k’o fol“. Prvo u neobičnim verzijama poznatih pjesama, a kasnije i na vlastitim pjesmama. I onako kako su im koncipirani koncerti tako je koncipiran i album. Žanrovski raznovrstan, ali uz prepoznatljivi zvuk koji te pjesme drži na okupu.

U njihovim pjesmama prepoznaćete i uticaje sevdaha (pogotovo na prvih nekoliko pjesama na albumu), a onda ćete „čuti“ u pjesmama i „Dugme“ i „Merlin“ i „Orkestar“. Daleko od toga da se tu radi o plagijatima ili posuđenim frazama. Nipošto. Tu se prije svega radi o atmosferi koja vas podsjeti na neki od ovih bendova. I ne samo njih. „Rock k’o fol“ su kroz filtere vlastite kreativnosti propustili uticaje koje su usput pokupili.

Zato oni i mogu da zvuče kao svjetski bend bosanskih korijena. Nekome se može učiniti da je sve to već negdje nekada čuo. Ali to je samo zato što oni nisu od onih sastava koji, pošto – poto, žele zvučati posve drugačije od svega što se ikad sviralo. I u toj silnoj želji da na silu budu originalni na kraju zapravo ni na šta ne liče.

„Rock k’o fol“ liči. I dobro je da liči i dobro je da samo liče, a ne kopiraju. Ima li za jedan takav sastav mjesta? Ima. Ima li za takvim sastavom potrebe? Ima. Jesu li pogriješili što su počeli snimati i izvoditi vlastiti materijal. Za sada nisu. Ipak treba biti svjestan da Salihbašić ima 44 godine i da je na ovom albumu sabrao sve dosadašnje iskustvo. Tek će naredni album pokazati može li „Rock k’o fol“ nadrasti okvire koje su sami sebi zadali i postati veliki bend poput njihovih uzora.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s