Neka nama “Jabuke”

Kada je, prije tri godine, ovako negdje u junu, „Crvena jabuka“objavila svoj album „Nek’ bude ljubav“ odnekud su krenule priče da je to njihov posljednji album. Kako oni nisu demantovali te priče mogli smo ih sa dobrom dozom izvjesnosti uzeti kao tačne. I mada „Jabuka“ odavno nije ono što je bila, ipak i takva kakva jeste važan je faktor ovdašnje scene. I bilo mi je nekako žao. A onda sam čuo da ipak snimaju novi album i ovih dana smo ga i dobili. I to ne bilo kakav nego čak dvostruki sa 25 pjesama.

Album se zove, krajnje nemaštovito „2016“. Od 25 pjesama neka je sigurno bila dovoljno dobra da se izvuče u naslov. Zapravo, imam informaciju da se album trebao zvati „Berba čaja na Šri Lanki“. Po pjesmi Asmira Spahića. A onda su, valjda, u menadžment timu „Crvene jabuke“ zaključili da je to ipak neprihvatljiv naziv za njihovu publiku. I mislim da su pri tome podcijenili ljude koji vole „Crvenu jabuku“. To bi bio puno bolji i sigurno puno hrabriji naziv za ovaj album.

A kad izabereš formu dvostrukog albuma i kad imaš prostor za 25 pjesama onda možeš i da se igraš i da stavljaš pjesme po vlastitom izboru. Kriteriji ti, neminovno, pomalo popuste. I tu je ploča dosta raznovrsna jer je nastajala u rasponu od tri godine. Ima tu i pjesama koje smo već imali prilike čuti. Pjesama kao što je ona saradnja sa grupom „Gustaffi“ u pjesmi „Lubenice“, gdje imamo neobično okretanje istrijanskoj tradicionalnoj muzici. Takođe smo već čuli i pjesme „Mala moja Dalmatinko“, „Voljena“, „Reci mi“ i onaj posljednji duet sa Halidom Bešlićem, pjesmu „Men’ se čini“.

Nema sumnje da će upravo ta pjesma „Men’ se čini“ biti jedan od najvećih hitova sa ove ploče. Mada mislim da će ubjedljivo najslušanija i najpopularnija biti „Minka“. Obje ove pjesme napisao je Mirko Šenkovski Geronimo, a sa „Minkom“ je pogodio nesumnjivi ljetnji hit, ali i pjesmu koja će sigurno potrajati znatno duže od jedne sezone.

Inače, većinski autor na ovom albumu ponovo je Zlatan Fazlić Fazla. Kao i prije dvadeset godina, kada su bez Zlatka Arslanagića obnavljali priču o „Crvenoj jabuci“ oni su ponovo u Fazli našli pouzdanog saradnika. On je autor čak sedam pjesama, ali je od tih sedam pjesama samo „Mala moja Dalmatinko“ nova i namjenski urađena za novi album „Crvene jabuke“.

Ostalih šest pjesama su uzete iz Fazlinog dosadašnjeg repertoara, znamo ih, ali je logična pretpostavka da ih nešto šira publika, pogotovo izvan Bosne i Hercegovine, ne poznaje. To se, prije svega odnosi na pjesmu „Mliječni put“ koju je Fazla svojevremeno napisao i otpjevao za potrebe istoimenog filma. U Žerinoj izvedbi ona je jako lijepo zazvučala, i sigurno je da će znatno dalje dobaciti ovaj put. Tu su i dvije pjesme sa posljednjeg Fazlinog studijskog albuma, pjesme „Psssst ššššš“ i „Vedro jutro“. A našlo se prostora i za jednu od novijih. Pjesmu „Nostalgija“ Fazla nam je predstavio početkom prošle godine, a sada je dobijamo u duetskoj varijanti gdje je zajedno pjevaju on i Žera. Nakon dugogodišnje saradnje ovo je prvi put da se Fazla pojavljuje kao pjevač na jednoj od ploča „Crvene jabuke“.

Posebno je zanimljiva i priča o pjesmi „Ode Žera u mornare“. Svojevremeno kada je Fazla snimio pjesmu „Ode Mujo u mornare“ tu istu pjesmu ponudio je i „Jabuci“. Kako su oni tada bili orjentisani ponajviše na hrvatsko tržište procjena marketing stručnjaka „Croatie Records“ bila je da bi im pominjanje Muje više naštetilo nego što bi im dobra donijelo. Kasnije je ispalo kako je neprihvatljiva i opcija „Ode Žera u mornare“. Bilo je to tamo negdje još 1998.godine.

Nakon skoro dvadeset godina sada ta pjesma ipak može. I to ne samo da je uvrštena na album nego sa njom „Jabuka“ nastupa na ovogodišnjem splitskom festivalu. Mala je to pobjeda koja je stigla prekasno. Zato mi je posebno drago da su uvrstili i pjesmu „Svi smo negdje tu“. To je ratna pjesma prepuna bola i nemoći izgubljenih duša u ratnom haosu. Ne postoji komercijalno opravdanje za stavljanje takve pjesme na album. Motivi su morali biti puno drugačiji, puno dublji i puno ljudskiji. I zato čestitke i Žeri i ostatku ekipe što su tu pjesmu uvrstili na album.

Što se Žere tiče očito je da on sve više postaje „Jabuka“. Nema taj autorski potencijal, ali kada sam malo obratio pažnju na potpise ispod pjesama shvatio sam da mi se, zapravo, najviše dopadaju upravo one pjesme na kojima je on ili radio aranžmane ili sarađivao na aranžmanima. Tako je  pjesmama drugih autora uspjevao da da onaj prepoznatljivi „Jabuka“ zvuk.

I kao što rekoh nije više to ona predratna „Jabuka“ na čijim albumima nisi mogao naći slabo mjesto. Ovde takvih mjesta definitivno ima. Ali definitivno ima i dovoljno lijepih pjesama da me obraduje izlazak ovakvog albuma.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s