Album za tranzciju

Ima li uopšte smisla pisati bilo kakav prikaz novog albuma Jale Brata? Šta uopšte njemu i njegovim poklonicima znači bilo kakva recenzija? Jer, oni koji ga vole – vole ga bez ostatka i to neće promijeniti bilo čije promišljanje prednosti i nedostataka novog albuma. Oni koji ga ne vole sigurno neće početi da ga blagonaklono gledaju zbog par mojih pohvalnih rečenica.

A opet, nemoguće je prećutati takav fenomen. Jer samo je totalno neupućenim i još dvostruko toliko zlonamjernim moglo promaći da se zaista radi o pravom fenomenu. I Jala i Buba, koliko god to nekome smetalo jesu muzički izraz generacije koja tek dolazi. Sviđalo se to nama ili ne, ali oni nose klincima upravo onu poruku koju ovi žele da čuju.

Pogrešno bi bilo pretpostaviti kako nam oni sada kao „kvare djecu“ i tim finim i čednim dvanaestogodišnjacima, petnaestogodišnjacima ili i podosta starijim fanovima nude sadržaje koji ovu apsolutno ne žele, ali ih agresivna Jalina propagandna mašinerija prisiljava da to slušaju. Zar zaista vjerujete u to? Prije će biti da su Jala, Buba i ostali predstavnici tog novog pravca (kako ga god zvali) zapravo prilagodili svoj izraz onome što je ta publika zahtjevala od njih. Prilagodili su se potrebama tržišta i zato su uspjeli. Ni manje, ni više.

Dobro, ne bi uspjeli da tu nema barem zrno talenta. U Jalinom slučaju je to pregršt zrna. Mislim da će biti jako zanimljivo gledati narednih godina kako njegov autorski nerv evoluira u skladu sa tim kako se bude mijenjao temeljni žanr u kojem se kreće.

Nešto ne mislim da će baš ostati dosljedan trenutnom izrazu ma koliko on profitabilan bio. Da bi neko ostao zaista veliki mora biti spreman na promjene. A promjene su nekada teško vidljive golim okom. Da će Jala da se mijenja meni svjedoči ovaj novi album, kao i pjesme koje je radio za druge izvođače, prvenstveno Severinu.

Polako ali sigurno Jala pliva ka onoj srednjoj struji popularne muzike. Još je on dosta daleko od toga, ali tekstovi postaju razumljiviji, možemo u njima prepoznati čak i ponešto nalik na pop refrene, a sve je manje u pjesmama poruka ili riječi koje bi mogle bilo koga iritirati. Možda bi to i moglo zasmetati onim njegovim najtvrdokornijim fanovima, ali ja zaista ne vidim ništa loše u tome da onaj nekadašnji „nepodobni“ postaje sasvim prikladan za televizijski prime time u porodičnoj atmosferi.

Ok, još je Jala dosta daleko od toga, ali je sve bliže mainstream produkciji. To će dovesti do osvajanja novih poklonika među onima koji žele da budu u trendu. Svjestan je i on da će u tom procesu izgubiti neke već postojeće i da će proporcionalno sa širenjem popularnosti opadati posvećenost onih koji se danas kunu u njega.

Zato je, po meni, album „99“ neka vrsta prelaznog rješenja. Još uvijek je to dovoljno na tragu onoga što je do sada radio da ne razočara tu milionsku armiju koja ga prati od ranih radova. A već je puno pitkije i prijemčivije i za neku „srednjestrujašku“ publiku koja je juče slušala Acu Lukasa, danas će Jalu, a sutra ko zna koga.

I to je nešto zbog čega čestitam Jali na ovom albumu. Mogao je ziheraški odabrati da ostane hard core i vrti se u krugu loveći vlastiti rep, sve ponavljajući iste fraze. Bila bi to dosta ugodna pozicija. Obezbijedila bi mu stabilnu publiku i sigurne nastupe u nekoliko narednih godina. Nekakav radikalni iskorak ka novom i drugačijem bio bi nepotreban rizik i ulazak u avanturu sa krajnje neizvjesnim ishodom. Izabrao je treći put ostajući onakav kakav jeste, a opet nalazeći neka nova, pitkija i mekša rješenja.

Samo da znate, ništa to nije slučajno. Jasmin Fazlić je osmislio i brendirao Jalu Brata i uspješno mu usmjerava karijeru nevjerovatno mudro koristeći sve moguće nove tehnologije koje omogućavaju da muzika dopre do slušaoca, a da onaj koji stvara tu muziku bukvalno u realnom vremenu ima informaciju da li publika prihvata ono što im je ponudio ili ne.

Zato Jala Brat jeste fenomen. I zato i može da objavi album sa svega šest pjesama uspostavljajući i na taj način još jedno novo pravilo na domaćem muzičkom nebu. Može vam se ne dopasti to što radi, ali voljeli ga vi ili ne voljeli vaša djeca će ga slušati.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s