Svijet se mijenja, al’ Bajaga neće

Nova realnost u kojoj smo se svi našli uči nas da se snalazimo. Bajaga i njegovi Instruktori su objavljivali albume na svakih sedam osam godina, a u međuvremenu svirali širom svijeta. I pristojno živjeli od toga. A onda su koncerti postai stvari prošlost i neizvjesne budućnosti. I kad već ne možeš da sviraš publici bar možeš to vrijeme korisno iskoristiti da snimaš nove pjesme u studiju i objavljuješ nove albume. Tako je i Bajaga ekspresno snimio i objavio novi album vrlo simboličnog naslova “Ovaj svet se menja”.

Svijet se možda i mijenja, ali on se uporno, pa možda čak i tvrdoglavo opire promjenama. I ne bi to bilo ništa loše da ovaj album nije pun recikliranih materijala. Uz naslovnu samo je još pjesma “Kako se to naziva” zaista nova. Sve ostalo smo već čuli. Da li u Bajaginoj izvedbi ili nečijoj drugoj, ali čuli smo.

Dvije nove pjesme to je dosta za singl. Ali ako im daš još sedam koje si ranije napisao već imaš dosta materijala koji će se vrtiti po radio i televizijskim stanicama i donijeti nešto tantijema dok se opet ne bude moglo svirati pred publikom.

Poslije naslovne slijedi pjesma “Tvoje oči” koju je Bajaga napisao za Zdravka Čolića još tamo 1983.godine, s tim što je kod Čole ona njegova tipična balada, a Bajaga joj je dao reggae ugođaj. Našlo se tu mjesta za još jednu Bajaginu pjesmu koju je otpjevao Čolić. I to 20 godina nakon one prve. U pitanju je pjesma “Moja draga” sa Čolićevog albuma “Čarolija” iz 2003.godine. Vlastita interpretacija ove dvije pjesme je prije svega na nivou kurioziteta i ne nudi nikakav poseban razlog za uvrštavanje na album.

Našlo se mjesta i za četiri pjesme rađene za film, televiziju i pozorište. Budući da su to uvijek nekako “namjenske” pjesme desi se da se za njih ne nađe mjesto na “regularnim” albumima. Tu su “Ni na nebu, ni na zemlji” rađena za potrebe istoimenog filma iz 1994.godine, zatim tema “Otvorena vrata” iz istoimene tv serije i filmska tema “Darja” u duetu sa Milošem Bikovićem. Ova je pjesma urađena za potrebe ruskog filma “Hotel Beograd”. Poseban je kuriozitet pjesma “Mladosti” urađena za pozorišnu predstavu “Ženidba i udadba” iz 2013.godine.

I otvorio se prostor za još jednu staru pjesmu zbog koje sam bio spreman da mu oprostim svu ovu reciklažu. Obnovio je pjesmu “Ja sam se ložio na tebe”, prvu pjesmu koju je u cijelosti uradio za “Riblju čorbu”. I ranije se znao okušati kao autor muzike, ali na ovoj pjesmi je uradio i tekst. Pjesma je prvobitno objavljena na albumu “Mrtva priroda” iz 1981.godine. Ali da ne pomislite da se te pjesme Bajaga tek sad sjetio, čisto da znate da ju je uvrstio u repertoar svojih koncerata još 2006.godine, pa se čak i pojavila na jednom koncertnom albumu.

Sad, kad sve saberete i oduzmete, jasno vam je da se ne radio o novom albumu. Mada će ga mnogi tako doživjeti. Za mnoge će većina ovih pjesama biti nova i neće se zamarati “utvrđivanjem očinstva” ovako kako sam to ja uradio. I mnogi će pozdraviti činjenicu da Bajaga ostaje isti dok se svijet mijenja. Neka barem nešto ostane isto.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s