Čarolija koju je vrijedilo čekati

Neka obećanja treba ozbiljno shvatiti. Negdje tamo 2015.godine moj Arnej je radio promo spot za dolazak Deezera u ove krajeve. I to sa Dinom Merlinom. Dini se dopao dečko sa amibicjom i profesionalnim pristupom poslu i kaže mi par mjeseci nakon toga kad smo se sreli “Amire, mali ti je odličan”. Ja nemu, naravno, odgovorim “znam Dino, a i sin mi je dobar”. Ali to nije tema ove priče. Mnogo važnije je da mi je Arnej tada, prepričavajući uitske sa snimanja, rekao kako Dino namjerava novi album objaviti 2020.godine. Tada mi se to činilo beskrajno daleko i sa nepovjerenjem sam prihvatio taj podatak. Pokazalo se kao tačno. Barem za sada. Najavni singl se pojavio pretposljednjeg Dana oktobra, a Dino je najavio novi album do nove godine.

Prošle godine, kada je već postalo jasno da od albuma zaista ništa neće biti prije 2020.godine nešto sam se čuo sa Dinom, iz nekih privatnih razloga. Na uobičajeno pitanje šta radi on je sa oduševljenjem, posve netipičnim za njega, pričao o tome kako je upravo izašao iz studija i kako je uradio pjesmu za koju je siguran da će biti hit. Nisam to nikad ranije od njega čuo. Perfekcionista kakav jeste nikada do kraja nije bio zadovoljan onim što bi napravio. Činilo mu se kako uvijek može još bolje. Sad kad sam čuo pjesmu “Mi” jasno mi je zašto je bio do te mjere oduševljen. Obećao je hit i hit smo i dobili. I to kakav. Ako je to bila ta pjesma. A ako je bila neka druga u pitanju onda se čovjek mora zapitati šta li nas još to očekuje.

Sad se ja malo foliram. Kao ne znam. Čuo sam ja još par pjesama i svaka od njih je mogla biti upravo ta. A ako prihvatimo da se “po jutru dan poznaje” ni ostale ne bi smjele zaostajati. Kao što nisu zaostajale ni na jednom od njegovih posljednjih pet albuma. Neki bi rekli četri, ali je nikako ne mogu dozvoliti da mi neko “Fotografiju” isključi iz kompleta tih velikih albuma.

Pjesma “Mi” ma koliko bila poletna, rasplesana, nepretenciozna i “ljetnja” jeste i mnogo više od toga. Kada pjesme radiš onoliko dugo koliko ih Dino radi sigurno je da one funkcionišu na više nivoa i donose nekoliko mogućih “čitanja” koja je autor zamislio i još bezbroj drugih koja slušaoci otkriju sami od sebe, a da pri stvaranju te pjesme nije postojala namjera da ode u tom pravcu. A u pjesmi “Mi” opet ništa ne djeluje ni pretrpano ni vještački. Sve je na svom mjestu i sve mora da bude upravo tu.

Svjestan sam ja da Dino Merlin, kao i svako drugi ko je odskočio od čaršije, ima mnoštvo onih koji ga ne podnose upravo zato što je izvirio iznad prosjeka i koji bi rado da ponovo uspostave taj prosjek uklanjanjem svega što štrči. Makar to značilo da treba pootkidati neke glave koje izviruju. Znam da ću i sam da budem kolateralna šteta zbog moje spremnosti da kažem šta mislim i ne povlađujem takvima. A takvi će reći da sam inače nekritičan prema Dini Merlinu i svakom njegovom novom albumu. Za odgovor samo mogu da ih pitam kakav su danas status stekli ti albumi koje su oni popljuvali u trenutku njihovog pojavljivanja. Ne može svako baš sve da shvati. I to je tako. I to ne možemo promijeniti. Ali bilo bi dobro da pokušamo shvatiti šta to ne možemo shvatiti. I da sebe poštedimo bruke napadajući nešto što je izvan dometa naše spoznaje.

A takvi, kad više nemaju argumenata, potegnu pitanje autorstva i plagijata. I uzalud im ja pokazujem omote na kojima su uredno poptisani i Prince i Michael Jackson i Luca Carboni ili neki drugi autori oni ne vjeruju svojim očima. Povjerovati svojim očima značilo bi prestati vjerovati svojoj mržnji. A mržnja je nekima draža od očinjeg vida. Kažu, to je na kasnijim izdanjima ubačeno kad je provaljen. I kako da im objasnim da ja imam uvijek ona prva izdanja, ona “ispod čekića”. A sam sebe sve češće pitam ne kako da im objasnim nego zašto da im objašnjavam.

Ogromna većina ostalih, oslobođenih zlobe i zavisti, dobila je pjesmu koja vrijedi i koja je, kako se u samoj pjesmi kaže “čarolija”. Dobila je priliku da okusi taj novi album i da ga sa nestrpljenjem očekuje. Neki će, nažalost, zauvijek ostati imuni na čaroliju. Na njihovu žalost.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s