Valja nama preko rijeke

Jedna od najpametnijih odluka „Croatie records“ sigurno je ta da objavi reizdanje epohalnog albuma „Modra rijeka“, grupe „Indexi“. Iskreno mislim da je to trebalo uraditi i ranije. Radi se o ostvarenju neprolazne vrijednosti. Ostvarenju koje značajno nadrasta okvire žanra u kojem je nastalo.

Nominalno „Modra rijeka“ se može smatrati rock albumom, ali samo onoliko koliko rock albumom možemo smatrati „Dark Side of the Moon“ na primjer. U pitanju je, naprosto ostvarenje koje je nesumnjivo umjetničko djelo i to na više nivoa. Ali je, prije svega i iznad svega, izraz bosanskog umjetničkog genija. I hercegovačkog, da ne bude zabune.

Pjesme su rađene na stihove jednog od najvažnijih naših pjesnika Maka Dizdara, stihove probrane iz zbirki „Kameni spavač“ i „Modra rijeka“. Omot je djelo Mersada Berbera i Dragana S. Stefanovića, svojevrsni umjetnički susret dva genijalca koji su se na dva različita načina bavili vizuelnom umjetnošću. Producentski dio posla je vrhunski odradio Nikola Borota Radovan. A onda su, svemu tome, završni dodir dali sami „Indexi“.

Podsjetimo da su u vrijeme izlaska ovog albuma, 1978.godine „Indexi“ djelovali u sastavu Davorin Popović, Slobodan Kovačević, Fadil Redžić, Nenad Jurin i Đorđe Kisić. Nema nikakve sumnje da tu moramo pomenuti i Ranka Rihtmana koji, možda i nije bio zvanični član grupe, ali je dao ogroman doprinos i autorski i izvođački na ovom albumu.

A da bi zvuk bio što bogatiji i moćniji klavijature je na ovom albumu povremeno svirao i Tihomir Pop Asanović. Dodamo li svemu i recitativnu podršku glumca Fabijana Šovagovića u pjesmama „Modra rijeka“ i „Zapis o zemlji“, eto recepta za pravljenje vrhunske ploče.

Iz današnje perspektive teško je pojmiti sa kolikim se nestrpljenjem čekala ta ploča u vrijeme njenog pojavljivanja. Sedamdesetih godina prošloga vijeka „Indexi“ su bili jedna od najvažnijih pojava na domaćem muzičkom nebu i svaka njihova pjesma bila je prava mala simfonija. Pa čak i kad su pravili pjesme za festivalske nastupe dobro su pazili da i u takvoj formi pokažu koliko su ispred svih svojih konkurenata. Ako su konkurenata u to vrijeme uopšte i imali.

Međutim, uz sve to nikako da im se desi album. Pravi, studijski album. Ono kad grupa uđe u studio i izađe sa zbirkom pjesama. Pojavljivala su se neka izdanja koja su manje-više predstavljala kompilacije dotadašnjih hit singlova. Ili kao u slučaju jednog kasetnog izdanja za RTV Ljubljana manje poznatih progresivnih numera. Ali album nikako da se desi.

Čak se 1976.godine desio i solistički album Davorina Popovića nazvan „Svaka je ljubav ista (osim one prave)“ i tada su mnogi bili skloni da povjeruju kako je to kraj „Indexa“ i da Davorin dalje nastavlja sam. A onda su „Indexi“ pokazali ko su i šta mogu kada su zajedno.

Album „Modra rijeka“ je ujedno i vrhunac Bodinog i Fadilovog kompozitorskog rada. Davorinovo pjevanje je besprijekorno, a sama pjesma „Modra rijeka“ je jedno od onih djela kojima protok vremena ne može ništa. Naprotiv, to je jedna od onih pjesama koje iznova i iznova otkrivamo u svoj njenoj kompleksnosti. A prije svega i iznad svega u svoj njenoj ljepoti.

Zato je od neprocjenjive važnosti što je napravljeno reizdanje ovog albuma. Zato što će nakon četrdeset godina neki novi poštovaoci dobre muzike (namjerne ne želim ograničavati doseg „Modre rijeke“ terminom rock muzike), dakle što će neki novi poštovaoci dobre muzike imati priliku da se suoče sa ovim albumom. I sa tom modrom rijekom pred koju svako od nas kad tad stane. I široku i duboku i naizgled neprelaznu. A valja nama preko rijeke.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s