Mir svim dobrim ljudima

Nema portala i nema medija koji nije prenio informaciju da će u petak Dino Merlin objaviti svoju novu pjesmu. Treću sa dugoočekivanog novog albuma. I svi su prenijeli isto, da je pjesma o istinitom događaju i da je dugo, dugo pripremana. Ovo dugo mogu lično da potvrdim. Ja sam je čuo još prije godinu dana kada je “Komitet”, firma u vlasništvu mog Arneja, radila izvršnu produkciju za lyrics video na ovu pjesmu. Dakle, čuo sam pjesmu i prije nego što sam čuo pjesme “Mi” i “Dođi”. Meni je “Jedan dan, jedna noć” zapravo više u Dininom stilu nego te dvije pjesme koje su došle prije nje. Samo što je Dino Merlin od onih stvaralaca koji ne robuju ni vlastitom stilu pa ni vlastitom ukusu. On je od onih umjetnika koji su otvoreni za nove vjetrove i zato je prihvatljiv generacijama koje dolaze i zato valjda i ostaje najveći.

Ostaje najveći uprkos zlobinim komentarima koji su se pojavili i ovog puta. Komentari tipa “čiju” na informaciju da objavljuje novu pjesmu. Šta da vam kažem, teško je živjeti sa vlastitom zlobom čak i kad je pobrkaš sa duhovitošću. Nismo mi narod koji baš oprašta kad neko uzdignute glave korača među nama sa pognutim šijama. Vijekovima je takvima prijetilo skraćivanje za glavu. Samo što, neko jednostavno nije rođen da puzi.

Uglavnom, svi su prenijeli informaciju o toj novoj pjesmi, ali nisam primjetio da je iko primjetio da je istovremeno, istog dana izašao i novi Dinin album “Mir svim dobrim ljudima”. Dobro, uslovno novi album. U pitanju je snimak novogodišnjeg koncerta, jednog vrlo uspješnog eksperimenta online nastupa kojima je Dino Merlin sa svojom ekipom uveo ne baš tako malobrojne u ovu 2021.godinu.

Nećete vjerovati, ali to je već peti koncertni album, već peto zvanično koncertno izdanje od izlaska posljednjeg studijskog albuma. Prvo je 2016.godine izašao album sa snimkom koncerta na “Koševu” održanog 2015.godine u okviru promotivne turneje albuma “Hotel Nacional”. Iste 2016. godine je izašao i snimak koncerata u Beogradu iz 2011.godine. Njegovih prvih poratnih beogradskih koncerata koji su “dočekani na nož” od dijela javnosti i u Sarajevu i u Beogradu. Srećom, bio je to onaj manji dio.

Pojavili su se i albumi sa snimcima nastupa u Zagrebu i u Puli 2018., pa 2020.godine. I, evo sada ovaj novi. I usudio bih se reći, drugačiji od svih. Sad ćete vi da kažete, “pa znamo mi te pjesme, šta je tu novo?”. Samo što ih ne znate. Ili ih barem ne znate u ovim verzijama. Kada čujete kako te pjesme zvuče u ovim novim verzijama morate prvo pomisliti koliko su se Dino i ekipa trudili oko njih.

Vjerujem da je puno faktora uticalo da se ponudi ovakav koncept. Kao prvo, u pitanju je elementarno poštenje prema publici. Ta želja da im se uvijek ponudi nešto novo. Ima onih koji žele izvedbe dosljedno kao sa albuma, ali ne bih rekao da su u većini. A onda, tu je i poštovanje prema sebi. Tako je lako ući u obrazac vječnog ponovljanja i uljuljkati se u samozadovoljstvo uvijek istog “haj’mo ruke gore”. Da vam kažem, moje duboko uvjerenje jeste da je Dino Merlin upravo zato tako veliki jer je shvatio da mora biti drugačiji, svježiji i, ako baš hoćete u trendu, ako želi ići prema naprijed. Ne postoji zadržavanje osvojenih pozicija. To je zabluda. Ili napreduješ ili ideš prema dole. I treći, možda najvažniji razlog je što im je koncept ovakvog online nastupa otvorio mogućnost da urade drugačiji nastup od onih stadionskih. Taj izazov oni su shvatili kao priliku i tako ga i iskoristili.

Vrlo je zanimljiva uvodna minijatura “Mir svim dobrim ljudima” koja je i aktuelna i sa pravom novogodišnjom željom. Očekivano je što se našla u programu i tada najnovija pjesma “Mi” i to da otvori program. Ne treba zaboraviti da se koncert desio prije nego je Dino predstavio pjesmu “Dođi”. Meni je “Mi” puno “čišće” zazvučala u ovoj verziji. Kad kažem “čišće” prije svega mislim na to da je bliža ovoj mojoj generaciji koja voli tradicionalne instrumente.

“Nešto lijepo treba da se desi” je dovedena do neprepoznavanja i jedina je pjesma iz perioda rada sa grupom “Merlin” koja je zastupljena na ovom albumu. U repertoar je vratio i pjesmu “Mišići” koja je posljednji put izvođena na promotivnoj turneji albuma “Burek”. Pokazalo se da je i “Ja potpuno trijezan umirem” jedna od pjesama koja će se uvijek naći na Dininoj set listi. Najzastupljeniji na ovom koncertu je bio album “Sredinom” sa kojeg su uzete čak četiri pjesme “Sve je laž”, “Kad si rekla da me voliš”, “Moj je život Švicarska” i “Da je tuga snijeg”. Ova posljednja se prvi put našla na jednom zvaničnom Dininom koncertnom izdanju.

Biće da ih je dugogodišnja turneja “Hotel Nacional” sve pomalo umorila pa su sa tog albuma izveli samo pjesmu “Školjka”. Našlo se još prostora za “Smijehom strah pokrijem”, posebnu pjesmu koja je, a to malo ko zna, suštinski vratila Dinu Merlina da bude još veći nego ikada. Koncert je zaokružila “Da šutiš” i zaista, kada odslušate ovih nešto malo manje od sat i po muzike imate potrebu da malo odšutite. Da vam se srednu utisci. Dino Merlin ima osam koncertnih albuma u svojoj diskografiji i neću reći da je ovaj bolji od drugih. Ali niko ne može osporiti tvrdnju da je drugačiji.

I da, moram reći da je ovaj nastup otklonio dilemu da li je u pitanju rock stvaralac. Ne bih baš za Dinu stavio ruku u vatru da je on takav, ali ekipa koju je okupio žestinom svog nastupa oduvala je sve sumnjičavce. Ako ste ikad htjeli da čujete kako sa puno žara i energije zvuče te pjesme onda vam je ovo jedinstvena prilika.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s