Severina kao kiselo grožđe

Nije baš sve u ovom svijetu pravedno raspoređeno. I nije fer. Vidite sad Jaggera i Richardsa, u osamdesetoj idu na turneju. A nema šanse da zamislite neku damu kako u tim godinama skakuće po pozornici. Pa sve da se zovu i Tina Turner ili Cher. Neke dame i izdrže dosta dugo, ali samo ako svoju karijeru zasnivaju na moćnom glasu bez primjesa seksipila.

Zato kod nas može ovako dugo opstati jedna Gabi Novak ili jedna Josipa Lisac, a da o Terezi i ne govorimo. Ali ako svoj nastup zasnivaš na erotici i izazovu onda baš to i nije primjereno tvojim pedesetim pa sve da se zoveš i Madonna. Ali ako si dovoljno pametan i dovojno dugo na estradi, e onda iznađeš alternativnu karijeru.

A Severina je i jedno i drugo. Ona gazi svoju pedesetu i zna da mora publici da ponudi i nešto novo. Ne sumnjam da bi ona mogla i ovako nastaviti i vremenom gubiti krug svojih poklonika, ali i dalje ostati relativno dobro tražena, ali opet prilično daleko od nekadašnje slave. Međutim, ona dovoljno dobro zna pravila zanata i smislila je kako da dostojanstveno da uđe u pozne godine, a da ne ispada smiješna.

I tako je Severina odlučila da je najbolje da stane pred kamere. Dobro, ne baš onako kako je to učinila prije dvadesetak godina, ali ipak pred kamere. Pristala je da bude prvo lice nove i ambiciozno zamišljene regionalne tv kuće najavljene kao “Televizija Una”. Po njenom vlastitom priznanju razgovori su bili prijatni i opušteni i uveliko se pričalo o tome kako će ona biti neka vrsta zaštitnog znaka ove televizije.

A onda se pročulo kako je to Dodikova televizija. Zvanično je jedan od vlasnika Igor Dodik sin velikog tate, ali je svakome valjda jasno da iza svega stoji onaj stariji Dodik – Milorad. Nije ni Severina mogla ostati gluha na sve te priče i prije nekoliko dana je objavila da odustaje od učešća u tom projektu jer ne može raditi sa čovjekom koji ponižava žene i negira genocid.

Sad, jeste show business oblast bez previše morala i za novac su ljudi spremni svašta uraditi. Ali ne baš svi ne baš uvijek. Nekada je to čista kalkulacija kada se neko od estradnih zvijezda usudi da javno iskaže svoj stav o nekim stvarima koje izlaze izvan uskog djelokruga onoga čime se bave. I rijetko to dobro prođe, a još rjeđe dobro prođu oni koji su se odvažili da misle svojom glavom.

Severina nam je odavno pokazala da je baš i ne zanima previše šta će o njoj i misliti i govoriti sve dok se o njoj misli i govori. Možda i neće steći novi krug poklonika ovakvim potezom, ali sigurno će steći poštovanje čak i onih koji nisu među njenim fanovima.

Ne treba posebno ni pominjati da je i Dodik pokušao da odgovori na ovaj njen potez. I to hitno. Ali je ispalo prilično nemušto i neuvjerljivo kada je izjavio da ni on ne bi dozvolio njoj da radi na njegovoj televiziji jer je vrijeđala patrijarha. Nikakva je to reakcija. Kao u onoj basni o lisici i kiselom grožđu on sada nalazi zamjerke onome što mu je ionako nedostupno.

A što se Severine tiče ona mi nikada nije djelovala kao neko ko zna obezbijediti neki štek u životu i vjerujem da u vrijeme pandemije nije imala neki poseban prihod. Daleko od toga da nema nikakve zarade, pogotovo od tantijema, ali još dalje je to od onoga što joj je obezbjeđivalo život na kakav je navikla. Zato bi jedna sigurna i više nego pristojna televizijska plata sigurno bila vrlo značajna u njenoj daljoj karijeri, pa i životu. I ako se Severina odrekla te sigurnosti zarad principa koje je istakla onda se to samo može posmatrati s dubokim poštovanjem.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s