“Esnaf” koji je više od zanata

Ako ću da budem do kraja iskren posljednjih nekoliko godina sa dosta sumnjičavosti gledam na projekte u kojima se neko prihvati, uglavnom profitabilnog, zadatka da nam sevdalinku donese u novom ruhu i sa modernim aranžmanima. Od kraja prošlog vijeka pa naovamo toliko se njih poduhvatilo sevdalinke da je to postao zaseban žanr. Taj moderni sevdah, ako ga tako možemo nazvati. Toliko ih je bilo da je ono što je nekada bilo osvježenje sve više postajalo zamorno prežvakavanje opštih mjesta.

Ipak, kada sam čuo da je Amir Kazić Leo odlučio da malo zamrzne svoju karijeru pop pjevača i pokrene projekat “Esnaf” imao sam malo više povjerenja da bi to moglo biti nešto vrijedno pažnje. Naprosto zato što sam u tu kalkulaciju mora uvrstiti nekoliko faktora. Prva je činjenica da je Amir Kazić Leo vrhunski vokalni solista i to mu niko na ovoj planeti ne može osporiti. Drugo, znam pouzdano da se savršeno snalazi u bilo kojem muzičkom žanru. I treće, što je posebno važno, sevdah Leo nosi u genima. On možda jeste odrastao uz različite muzičke žanrove pa je prvi album, još prije rata, snimio u žanru novokomponovane narodne muzike, da bi se kasnije okrenuo pitkom popu, a zatim dobijao i nagrade za autorstvo nekih tamburaških kompozicija. Ali je on Sanjanin, Bosanac i kao takav sudbinski je vezan za sevdah.

Tu ideju o jednom projektu okrenutom ka sevdahu on odavno nosi u svom prtljagu, ali je trebalo da se poklope zvijezde da bi do realizacije tog projekta i došlo. Prije svega trebalo je da se okupi prava ekipa oko imena “Esnaf”. Prvi od prvih tu je Amir Karalić, stvaralc iz Zavidovića, koji već tri decenije živi i radi u Trstu. A dugo, dugo dva Amira su planirali kako da urade ovo što mi danas možemo čuti u dvanaest pjesama sa prvog albuma “Esnafa”. U sve se sjajno uklopio i basista Mario Rašić, takođe iz Zavidovića, koji je, kako mi sam Leo reče “stvarno dušom i tijelom u tome”.

Završni dodir ove muzičke čarolije dao je Branimir Mihaljević koji je sve producirao uz svesrdnu asistenciju samog Amira Kazića. I ako je suštinski važno to što je Leo porijeklom vezan za sevdalinku jednako je važno što je Branimir iz neke druge muzičke priče i mogao je dati jedan novi pogled na pjesme koje su doživjele već toliko obrada da šta god uradiš sa njima nalaziš se u opasnosti da ne budeš shvaćen.

Prva je opasnost da budeš dosadan i da svi lakonski odmahnu rukom uz opasku “sve smo to već čuli”. Ali je jednako opasno da bježeći od te prve opasnosti odeš u drugu krajnost i unakaziš pjesme koje su maltene zaštićeno nacionalno blago. Dakle, suština je u tome da nađeš mjeru. A “Esnaf” ju je našao. I to pravu mjeru. Da sa jedne strane ispoštuju original koliko je to god moguće, a da sa druge strane da njihovo interpretativno iščitavanje klasičnih sevdalinki bude dovoljno svježe i drugačije da nas zadrži vezane uz taj album pa čak i kad se već četvrti ili peti put zaredom vrti na našim uređajima.

E, to je “Esnaf” uspio. I to ne samo u sjajnoj “Zapjevala sojka ptica” koja je ponuđena kao najavni singl nego i u ostatku materijala. Tako, na primjer “U lijepom starom gradu Višegradu” nudi jednu od najboljih verzija ove bezbroj puta otpjevane pjesme. A kad čujete izvedbu pjesme “Ah što ćemo ljubav kriti” pomislite da zaista nema dalje. Pa čak i pjesme “Ne barkaj me, ne barkaj” i “Što me babo Ibri daješ” uopšte ne odudaraju od ostatka materijala.

Ne pokušavajte da se sjetite koje su to pjesme i ne rovite po sevdalijskim seharama u potrazi za njima. Nećete ih tamo naći. To su dvije posve nove, autorske pjesme, koje potpisuje Amir Kazić Leo. I najljepše od svega i jeste što vas dovedu u zabludu i stvarno mislite da su to pjesme po sto ili dvjesto godina stare.

I za kraj moram uputiti i jednu zamjerku. Na ime. Esnaf je zanatsko udruženje, a ljudi koji stoje iza ovog projekta sve su prije nego zanatlije. Koliko god ovaj album bio pažljivo ispoliran ne bi bio ovako dobar i toliko značajan da u njega nije utkano prije svega mnogo ljubavi i poštovanja prema pjesmama koje su uradili. Sa svojim glasom Leo, bez teškoća, može uraditi šta god želi, ali na ovom projektu dao je još jedan kvalitet više. U njegovim interpretacijama dobijate iskrenost koju je nemoguće odglumiti. A vi mu uzvratite jednako iskrenim slušanjem ovih dvanaest pjesama.

One thought on ““Esnaf” koji je više od zanata

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s