Sve “Dugmetove” singl ploče na jednom mjestu

Kako je rock’n’roll ušao u zrele godine svako malo se neko sjeti da obnovi neko izdanje od prije 20, 40, pa čak i 50 godina. Tako je, prije nekoliko sedmica, “Croatia records” objavila reizdanje dva albuma objavljena 1982.godine, dva albuma na kojima su se našle sve pjesme sa singl ploča koje je objavilo “Bijelo dugme”. Po ugledu na one dvije čuvene kompilacije sastava “The Beatles” jedan album je bio crveni, a drugi plavi. U slučaju “Dugmeta”, doduše, malo svjetliji nego kod benda sa kojim su ih stalno upoređivali, ali to su već finese.

Kao što je finesa i to što je 1982.godine datum izdavanja ovih albuma bio negdje u oktobru, a ove godine to se desilo već početkom godine. Sve ostalo je na svom mjestu. Sjećam se kad sam prvi put nabavio te dvije ploče nisam uopte razmišljao da je “Jugoton” to objavio zato što se po prvi put desilo da “Bijelo dugme” nije imalo u jednoj godini ni studijski ni koncertni album. I trebalo je nekako popuniti tu prazninu. A postoje i ozbiljne tvrdnje da je na taj način grupa htjela da se oporavi od finansijskog udara koji su doživjeli kada su kažnjeni zbog pokušaja ilegalnog uvoza opreme.

Ne znam baš koliko su pouzdane te priče, ali znam da su meni ti albumi pomogli da kompletiram priču o “Dugmetu”, a ni danas nije drugačije. U to vrijeme ja sam imao njihove sve do tada objavljene albume, ali nešto je nedostajalo. Bilo je rupa u toj diskografiji naprosto jer su na singlovima objavljivali i pjesme koje se nikad nisu našle na albumima.

Prvi album je obuhvatio singlove objavljenje u periodu od 1974 – 1975.godine, a drugi od 1976.godine do 1980. godine nakon čega su objavili još svega dva singla. I to naprosto stoga jer je format singla počeo gubiti na značaju. I na obje ove ploče nalaze se pjesme koje su po mnogo čemu rariteti. Prvi album otvaraju dvije pjesme sa prvog singla, “Top” i “Ove ću noći naći blues”. Činjenica je da se ove pjesme ne nalaze ni na jednom studijskom albumu, ali je “Top” već prije ovih albuma objavljen na kompilaciji “Iz sve snage”, a kasnije i na koncertnom albumu “Mramor, kamen i željezo” iz 1987.godine, te na kompilaciji “Rock’n’roll” iz 1994.godine. Pjesma “Ove ću noći naći blues” našla se u koncertnoj verziji na albumu sa “Boom festivala”.

Već pjesme sa narednog singla “Glavni junak jedne knjige” i “Bila mama Kukunka, bio tata Taranta” mogu se naći samo na ova sada obnovljena dva albuma i, naravno, na tom singlu iz 1974.godine. Zato su pjesme sa trećeg singla “Da sam pekar” i “Selma” doživjele mnoštvo reizdanja što na studijskim albumima, što na kompilacijama, što na koncertnim albumima.

Tokom rada na prvom albumu nisu sve snimljene pjesme mogle ući na format long play ploče pa je pjesma koja je izbačena sa tog albuma, pjesma “Da mi je znati koji joj je vrag” uvrštena na naredni singl koji je izašao početkom 1975.godine. Sa B strane tog singla našla se pjesma sa prvog albuma, balada “Bluz za moju bivšu dragu”. Na prvom dijelu tih albuma “Singl ploče” našao se još jedan singl iz proljeća 1975.godine i to sa pjesmom bez koje se kasnije nije mogla zamisliti nijedna njihova kompilacija niti koncert. U pitanju je pjesma “Ima neka tajna veza” dok je sa B strane bila “I kad prođe sve pjevat ću i tad” i nje su se u “Dugmetu” sjetili kada su išli na turneju 1981.godine i izvodili je dobro prearanžiranu. Takva se pojavila i na koncertnom albumu “5. april 1981.godine”. Posljednje dvije pjesme sa prve ploče su pjesme koje su se našle na studijskim albumima. “Ne gledaj me tako i ne ljubi me više” je najavljivala drugi album, a “Sve ću da ti dam samo da zaigram” je podsjećala na prvi.

Po istom obrascu je urađen i naredni singl sa pjesmama “Tako ti je mala moja kad ljubi Bosanac” i “Ne spavaj mala moja muzika dok svira”. Međutim, na toj drugoj ploči našao se i jedan pravi raritet. Singl sa pjesmama “Milovan” i “Goodbye Ameriko” koje su snimili 1976.godine tokom boravka u Sjedinjenim Američkim Državama i objavili ih kao Željko Bebek i Bijelo dugme. Zatim imamo pjesme koje lako nalazimo na studijskim albumima “Eto, baš hoću!”, “Došao sam da ti kažem da odlazim” i “Bitanga i princeza”. Sa B strane “Bitange i princeze” ipak imamo nešto što nigdje drugo ne možemo naći. U pitanju je koncertna verzija pjesme “Dede bona sjeti se, de tako ti svega”. Prvobitno je ta pjesma trebala da se pojavi na albumu “Koncert kod hajdučke česme”, ali nije uvrštena iz ko zna kojeg razloga. Tu pjesmu je producirao Zoran Redžić dok je Bregović bio na odsluženju vojnog roka.

Tokom 1979.godine objavljen je i singl sa muzikom iz filma “Lične stvari”. I dok pjesmu “Pristao sam biću sve što hoće” znaju i oni koji su tek površno čuli za “Bijelo dugme”, pjesmu sa B strane možete naći samo na tom singlu i ovoj kompilaciji. U pitanju je pjesma “Šta je tu je”. Tu drugu ploču zatvaraju pjesme sa singla objavljenog krajem 1980.godine kao najava albuma “Doživjeti stotu”. Po oprobanom principu – nešto staro, nešto novo, na tom singlu su se našle pjesme “Čudesno jutro u krevetu gospođe Petrović” i “Na zadnjem sjedištu moga auta”.

Prava je šteta što nije na tim kompilacijama bilo mjesta za jedini singl koji je snimio Ipe Ivandić sa “Bijelim dugmetom”, a pogotovo za singl iz 1981.godine na kojem su objavljene “Doživjeti stotu” i pjesma “Playing the Part” koja je zapravo engleska verzija pjesme “Šta bi dao da si na mom mjestu”. To je tek raritet. One su objavljene kao dio box seta iz 2014.godine, ali sigurno je da je za njih bilo mjesta i na ovom obnovljenom izdanju.

U svakom slučaju, ako ste fan “Bijelog dugmeta” i ako ste iz bilo kojeg razloga, propustili da nabavite njihove singlice ovo je sasvim pristojna zamjena.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s