“Splet” čudnih okolnosti

Dugo sam vagao da li da se uopšte osvrćem na novi rad Branimira Štulića, dvostruki album “Splet” objavljen početkom 2022.godine. Zašto sam vagao? Zato što je taj album nekako na granici da bude shvaćen i prihvaćen kao album. Daleko je to i dalje od onih njegovih “pravih” albuma, što sa “Azrom” što samostalno. Ali opet je bolje urađen i isproduciran nego što je bio slučaj sa radovima koje je objavljivao u posljednjih nekoliko godina, radovima koji nisu kvalitetom dobacivali ni do solidnog demo snimka.

“Splet” je barem dobacio do tog nivoa prosječnog demo snimka, a nije više na onom neprihvatljivom nivou prethodnih par stotina pjesama koje je Johnny služeći se pseudonimom Petrović Petar naprosto nabacivao na internet, a pravio ih je onako kako su se nekad klinci sa gitarama snimali uz kasetofon.

A taj splet pjesama na “Spletu” je još po nečemu zanimljiv. Dok se u prethodnim godinama Johnny zabavljao snimajući tuđe pjesme tako uz gitaru, sada je ovo ipak posve autorski rad. Neki su čak povjerovali da se radi o novim pjesmama ili barem o većinski novim pjesmama. I to su i napisali. A nije to baš tako. Samo su pjesme na “Spletu” manje poznate pjesme iz njegovog repertoara uz par sasvim novih. Ali svega par, a ne kao što su “poznavaoci” već napisali da su većinom nove pjesme.

Uvodni instrumental “Globus” jeste, na primjer, posve nov, kao i “Zaprška”, te “Right Now” i “Pouka”. Već naredna “Bide My Time” objavljena je 1995.godine na manje poznatom dvostrukom albumu “Anali”. Sa tog albuma je i “Od prije znadeš za poljupce moje” I sa posljednjeg pravog albuma “Blase” nalazi se tu pjesma koja je mogla nekoga navesti na pomisao da je nove. To je pjesme “Zlato moje mamino”. Sa tih ratnih i poratnih albuma izabrao je za ovo izdanje i pjesme “Sevdah šatl”, “Fantazija”, “Navike” i “Laku noć”. Instrumental “Kako si” uzet je sa besmislenog i loše urađenog albuma “Gozba” iz 2013.godine. Slijedi “Poziv na ples”, hit sa početka osamdesetih, a pjesme “I to se događa ponekad” i “Doviđenja na vlaškom drumu” su sa singlova iz druge polovine osamdesetih. Sa singl ploče iz 1982.godine uzeta je i pjesma “Gluperde lutaju daleko”. Ima tu još poznatih “Azrinih” pjesama kao što su “Obrati pažnju na posljednju stvar” sa prvog albuma. Sa drugog albuma “Sunčana strana ulice” izdvojeno je ponajviše pjesama i to “Između nas”, “Ne reci mi dvaput”, “Nemoj po glavi druže plavi”, “Gospodar samoće”, “Sunčana strana ulice” i “Karta za sreću”. A sa Štulićevog prvog solo albuma “Balkanska rapsodija” uzeta je pjesma “Rekvijem”, dok je sa sljedećeg izabrao pjesmu “Melankolija”.

Album zatvara opet jedna nova pjesma, ukupno peta nova pjesma na albumu, pjesma “Dunjo bre”. I tako se zaokruži priča o 28 pjesama na ovom albumu, 28 pjesama od kojih smo većinu već čuli. Ali i među tim koje smo već čuli ima ih nekoliko koje uvijek mogu slušati. Problem je jedino u tome što ih je puno ljepše čuti sa nekih ranijih albuma. Problem? Jesam li rekao problem? Nije to problem, to je sreća.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s