Proljeće na moje rame slijeće

Mislim da sam malo koje proljeće čekao s tolikim nestrpljenjem kao ovo. Bila je to svojevrsna utrka sa vremenom. Da ne bude kao u onoj pjesmi kad kaže “zelenoga ja vidjeti neću”. Ugledao ja zeleno lišće i dočekao proljeće. Barem kalendarski. I ako već pominjemo pjesme ovaj put je bilo “proljeće na moje rame slijeće”. Naravno “Đurđevdan je, a ja nisam s onom koju volim” je prva pjesma koja vam pada na pamet kad se pomene proljeće. Ali nije jedina. Samo nabrajanje svih pjesama u kojima se pominje proljeće potrajalo bi nekoliko dama pa ću se ja osvrnuti samo na neke od njih.

Recimo,malo je poznato da je Ismeta Dervoz, po odlasku iz “Ambasadora” snimila pjesmu “Proljetni valcer”. Zagrebački “Animatori” su početkom devedesetih imali pjesmu “Proljeće je zakucalo na vrata pored nas”. Zatim čuvena “Azrina” koja kaže da je proljeće “čak i 13-og u decembru”. Možda su najupečatljivije Bajagina “Buđenje ranog proleća”, “Proleće” grupe “Galija” i “Nekako s proljeća” dueta Kemal Monteno i “Crvena jabuka”. I sve tri su objavljene 1991.godine. Dražen Žerić je sa Narcisom Vučinom opet otpjevao pjesmu “Proljeće” 2013.godine. Grupa “Hari Mata Hari” je 2004.godine na albumu “Zakon jačega” objavila pjesmu “Proljeće je”, a “Plavi orekstar” 1989.godine na trećem albumu pjesmu “Proljeće”. I makedonska grupa “Leb i sol” imala je na albumu iz 1989.godine pjesmu “Sumorno proleće”. Kiki Lesendrić i njegovi “Piloti” su pjevali “Šta da radi proleće sa njom?”.

“Bijele strijele” su još 1963.godine na zagrebačkom festivalu izvodili pjesmu “Ti si moje proljeće”. Iz tog vremena svoju “proljetnu” pjesmu ima i “Duo sa Kvarnera”. Zafir Hadžimanov ima pjesmu “Proleće je svanulo”, a njegova najpoznatija pjesma je “Bio je maj”. “Buldožer” je, dvadeset godina kasnije imao pjesmu “Proljeće” na albumu “Nevino srce”. U nekom mom užem izboru pjesama o proljeću uvijek će se naći i grupa “Kongres” sa pjesmom “Proljeće i ostala godišnja doba”. Ibrica Jusić je 1992.godine u vrijeme bombardovanja Dubrovnika snimio pjesmu “Dubrovačka proljeća”. Iste godine je i Vlado Kalember objavio pjesmu “Od proljeća do proljeća”.

Sigurno jedna od najpoznatijih pjesama o proljeću je “Proljeće bez tebe” koju je otpjevala Ksenija Erker, a napisao Arsen Dedić. Arsen je kasnije i sam otpjevao tu pjesmu kao i Zoran Predin. Arsen je imao u svojoj karijeri i pjesmu “Pozdrav proljeću”. Njegova životna saputnica Gabi Novak snimila je pjesmu “U proljetno veče”. Uz nju svakako ide i Lola Novaković sa pjesmom “Proleće budiš u meni”. Takođe i Slavko Perović sa pjesmom “Proleće će doći”, a i Ljiljana Petrović sa pjesmom “Neka to ne bude u proleće”. Ovoj grupi izvođača pripadaju još i Stjepan Jimmy Stanić, Vice Vukov, Bisera Veletanlić i Radojka Šverko.

Tu je i zagrebački “Drugi način” sa pjesmom “Obećaj mi proljeće”. Jednu od najljepših pjesama o ovom godišnjem dobu ponudila je 1978.godine Tereza Kesovija pod nazivom “Sva su moja proljeća u meni”. Mišo Kovač, opet ima pjesmu “Proljeće je, meni nije”.

Od ovih novijih grupa “Detour” je 2006 na albumu “Detour” snimila pjesmu “Proljeće i ja”. Kike i Rebeka Kuršlus Band ne samo da su imali pjesmu “Proljeće” nego im se čitav album zvao “Proljeće”. I pjesmu i album pod tim nazivom imala je i grupa “S.A.R.S.”. Grupa “Divan” je ponudila jednu od najljepših pjesama na ovu temu, pjesmu “Sevdah proljetni”. Jasna Gospić je 2017.godine snimila u duetu sa Goranom Karanom pjesmu “Sad je proljeće”. Još jedan duet u pjesmi “Proljeće bez ljubavi” otpjevali su Rizzo Ruža i Hanka Paldum.

Pjesme o proljeću imaju i “Autopark”, Bajone, “Berekini”, Maya Berović, “Boa”, Tony Cetinski, Vinko Coce, “Crveno crno”, Zlatan Ćehić, Daniel Popović, “Deca loših muzičara”, “Direktori”, “Divas”, “Drum’n’zez”, Aleksandar Dujin, “Dža ili bu”, “En face”, “Funky House Band”, “Gazde”, Gego i Picigin band, “Gospodin Pinokio”, “Gustaffi”, Damir Halilić Hal, “Halka”, Hrvoje Hegedušić, “Heidi šeće psa”, “Invazija”, “Kabare”, Karolina Gočeva, Goran Kovačević, “K 15”, “Krug”, “Legende”, Amir Kazić Leo, Leontina, “Magazin”, neven Đokić, “Metak za zlikovca”, Ivan Mikulić, Mirjam, “Nemoguće vruće”, Luka Nižetić (sa čak dvije pjesme), “Okus meda”, “Osvajači”, Zlatko Pejaković, Jurica Popović, “Putokazi”, “Replica”, “Samson”, Sandi Cenov, Massimo Savić, “Grupa 777”, Nešad Selman, “Tutti Frutti Band”, Neda Ukraden (sa takođe dvije pjesme), “U škripcu”, Zdravko Valentin, Siniša Vuco, Jasna Zlokić i “Zebra”

Pa ima i čitav paket aprilskih pjesama kao što su Čolina “April u Beogradu”, “April me šalje do tebe” grupe “Ritam srca” ili kad Balašević pjesmu “Bela lađa” počne stihovima “u aprilu sav se Sombor zašareni”. I Bebek ima pjesmu “Kao april na istoku”. Čolić je takođe imao pjesmu “Majsko sunce”, kao i pjesmu “Zaboravi sva proleća”.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s