Čuvar ljubavi iz komšiluka

Moram priznati da me obradovala vijest da je Zlatan Fazlić Fazla prekinuo svoju dobrovoljnu samoizolaciju i da je odlučio da nam sa kromolja ponudi ipak nešto novo. barem u izvođačkom smislu novo. Jer on je autorski bio prisutan svih ovih godina, ali je izvođački album ponudio još prije 18 godina kada je 2004.godine izašla ploča “Made in BiH”. Desilo se nakon toga još par pjesama i to je bilo sve. I sada stiže pjesma “Pisma ljubavna” gdje se Fazla pojavljuje u ulozi čuvara jedne davne ljubavi iz njegovog komšiluka.

I kad sve oduzmem i saberem dobijem rezultat iz kojeg je jasno vidljivo da je čitava jedna generacija propustila Fazlu i da bi bilo nužno i njima otkriti o kome se zapravo radi u ovoj priči.

Fazla je jedan od najplodnijih bosanskohercegovačkih autora rođen je 6. marta 1959 godine. Sjeća se da je prva ploča koju je dobio bila singlica sa pjesmom «A whiter shade of pale» grupe «Procol harum». Prve grupe su nestalne i kratkog daha da bi tek sredinom osamdesetih osnovao prvu pravu grupu koja se zvala «Papiga». Njihov prvi album «Daj nam brdo piva» izašao je 1986. godine, ali nije postigao neki značajniji uspjeh, a ni grupa ga nešto pretjerano ne promoviše.

Zanimljiv je podatak da je u vrijeme kada su snimali ovaj album, u istom studiju «Crvena jabuka» radila prvu verziju «Dirlije». Ova simbolika će posebno dobiti na značaju u poratno vrijeme kada Fazla postane ključni autor «Crvene jabuke».

Nakon toga, pa sve do početka rata, njegova veza sa muzikom je, uglavnom, autorska, a posvećuje se inovinarskom poslu. Rat ga zatiče na mjestu voditelja radio stanice «Studio 99». U jednom otvorenom programu telefonski uključuje Balaševića u program i ovaj pita šta može uraditi za Sarajevo. Fazla mu odgovara da uradi ono što inače najbolje radi, neka napiše pjesmu. Uskoro stižu prve dvije strofe, ali veze se prekidaju pa refren i melodija nikada ne stižu. Fazla ih dopiše sa Zlatkom Arslanagićem i nastaje pjesma «Sarajevo će biti».

Nakon toga slijede pjesme poput «Podigni zastavu», «Pismo prijatelju» (koja će ostati poznata kao «Da ti roknu samo dvije»), pa «Jalija». Uz ovu pjesmu vezana je i jedna zanimljiva priča. Naime, jedan visoki oficir Armije Bosne i Hercegovine u prvoj godini rata zamjerio je Fazli da mu pjesme nisu dovoljno patriotske, i zatražio da on napiše jednu «pravu» patriotsku pjesmu. Fazla mu donese pjesmu «Jalija». Kako je oficir opet imao primjedbi da tu nema dovoljno «vojske», «Bosne» i onih očitih simbola Fazla ga je, nimalo uvijeno, podsjetio kako je upravo ta «jalija» prva ustala da brani Sarajevo i Bosnu. Vojni vrh nije imao više primjedbi.

Tokom ratnih godina nastaju neke od Fazlinih najljepših pjesama. One su imali malo tog ratnog «šmeka», ali nisu robovale temi. Život ovih pjesama mogao se nastaviti i po okončanju rata. Nisu bile za jednokratnu upotrebu. Dovoljno je samo pomenuti pjesme «Umoran sam» ili «Ne postoji ljubav». Sjećam se dobro da je baš on organizovao video most kad su se uz pomoć tada nove tehnologije sreli i popričali Goran Bregović koji je bio u Beogradu i Abdulah Sidran i Davorin Popović koji su bili u sarajevskom kafeu “Estrada”.

Bio je jedan od prvih koji se usudio usred rata objaviti album. I ne samo to. Objavio je i zbirku pjesama i to štampanih na toalet papiru. Objašnjenje je bilo jednostavno. Njemu se naprosto smučilo da sluša stalne priče o megalomanskim projektima pričane u ratnom Sarajevu. Onda je on rekao da će napraviti «tariguz – projekat». I napravio ga je. Kupcima zbirke je preporučivao da je mogu iskoristiti čak i ako im se pjesme ne dopadnu.

Kako je Dražen Žerić još 1991.godine najavio odlazak iz «Crvene jabuke» Fazla je već radio neke pjesme za njegov solistički album. Većina tih pjesama je izvedena na sjajnom ratnom koncertu koji su priredili. Tada je bilo planirano da Žera pjesmu «Vraćam se tebi seko» otpjeva u duetu sa Mladenom Vojičićem Tifom.

Kada je Žera napustio Sarajevo i obreo se u Zagrebu i kada je na insistiranje Zrinka Tutića obnovljena «Cvena jabuka» većina tih pjesama je iskorištena za njihov prvi poslijeratni album. Fazla postaje njihov omiljeni autor i na narednih nekoliko albuma ove grupe u značajnoj mjeri je prisutan.

Tada paralelno radi i na vlastitoj karijeri. Sve pjesme nastale tokom pet godina skuplja na jedno mjesto i objavljuje 1998.godine album «Ode Mujo u mornare». Naslovna pjesma bila je i najsvježija, a zanimljivo je da su je u «Crvenoj jabuci» odbili jer su je smatrali nekomercijalnom, a pošto su bili bazirani u tom momentu na hrvatsko tržište «Mujo» im baš nije bio neka posebna preporuka. Iako je Fazla bio spreman to promijeniti u «Ode Žera u mornare» menadžment «Crvene jabuke» nije bio spreman na kompromis. Tek mnogo godina kasnije “Jabuka” je ipak snimila tu pjesmu.

Pjesme na albumu «Ode Mujo u mornare» uglavnom su bile stare i tokom 1998. godine Fazla priprema novi album sa novim pjesmama. Objavio ga je početkom naredne godine pod nazivom «Anđeli». Najveći hit na albumu je bila pjesma «Pleši» (kasnije će je snimiti i Danijela Martinović), a njoj uz rame «Anđeli» (koju će uraditi i «Crvena jabuka»). Zanimljivo je da je na ovom albumu prvi put objavljena pjesma «Ko je kriv» od koje će tri godine kasnije Severina i Boris Novković u duetu napraviti veliki hit. Na albumu se našla i muzička tema iz prve domaće tv serije «Familija d.o.o.» pjesma «Poljubi me».

Inače Fazla sve više radi na «namjenskim» pjesmama. Ili ,da budem precizniji, pjesmama sa razlogom. Tokom ljeta 1999.godine napisao je pjesmu «Stari» posvećenu mostarskom mostu. Otjevali su  je, zajedno sa njim, Kemal Monteno, Tifa, Mo selection band i čuveni skakač sa mostarskog mosta Emir Balić. Bila je to jedna od najpopularnijih pjesama 1999.godine.

Naredna 2000. godina je izborna u Bosni i Hercegovini i OSCE traži odgovarajuću pjesmu za predizbornu kampanju kako bi pozvao glasače da uopšte izađu na izbore. Odluče se za Fazlinu pjesmu «Zgrabi svoju sreću» koju otpjevaju Irina Kapetanović, Marija Šestić i Sanja Volić. Ova pjesma postiže takvu popularnost da čak stiže do MTV-a.

Tokom te godne posvetio se i radu na novom albumu Kemala Montena, a radi i filmsku muziku za film «Mliječni put». Album sa muzikom iz ovog filma objavljen je 2001. godine, a naslovna tema bila je vrlo popularna. Početkom 2002. godine uradio je pjesmu «Svi smo mi Hercegovci i Bosanci» koju je otpjevao Almas Smajlović lider «Erogenih zona».

Uz godišnjicu smrti Davorina Popovića napisao je «Pjesmu za Davora» koju je otpjevao zajedno sa Tifom, Dadom Topićem i Akijem Rahimovskim. Početkom jeseni te godine krenuo je u rad na svom novom albumu i u oktobru 2002.godine promovisao je pjesmu «Baščaršijska». Uz tu pjesmu ponudio je i svoju verziju starog šlagera „Četiri mladića idu s Trebevića“.

Njegov posljednji album „Made In BiH“ izašao je 2004. godine, a na albumu su se našla dva dueta. Sa Kemalom Montenom u pjesmi „Pero galeba“ i sa Tifom u pjesmi „Blues“. Nakon objavljivanja tog albuma Fazla se povukao na Kromolj u okolini Sarajeva gdje je obrađivao zemlju i uživao u seoskoj idili. Tek početkom 2015.godine objavio je dvije nove pjesme „Ja bez svega mogu“ i „Nostalgija“. I evo sada “Pisma ljubavna”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s