Kad tata stavi bijeli šal

Prvi put sam čuo za Ćiru Blaževića i prvi put sam ga zapazio kao neobičnu pojavu domaćeg fudbala (a i nogometa) tamo negdje 1982.godine. Sjećam se da je reprezentacija Jugoslavije tog ljeta ispraćena sa neskrivenim ambicijama na svjetsko prvenstvo u Španiji. To je prilično neslavno završilo, ali za ovu priču je važnije da se pred odlazak u Španiju domaće prvenstvo okončalo dugo očekivanim trijumfom zagrebačkog “Dinama”. Zagreb je tu titulu čekao od 1958.godine i taj uspijeh nisu ponovili dok god je Jugoslavija trajala. Ako imamo to u vidu lako je zamisliti koliko je ta titula značila svim stanovnicima Zagreba, neovisno bili oni “Dinamovi” navijači ili ne.Imali su oni tada i strašnu ekipu, ali tada je ipak iznad tog uspjeha, kao zastava viorio Ćirin bijeli šal, neizostavni sastojak njegovog tadašnjeg imidža.

A promijenio je i imidž kluba koji je vodio. “Dinamo” je nekako postao simpatičan i nama, navijačima drugih klubova. Naravno bilo je tu i nekih situacija i afera koje nisu baš bile bez mrlje, a u kojima je učešće uzeo i Ćiro. Prisjetimo se samo sage o nesuđenom dolasku Blaža Sliškovića u “Dinamo”. Navijači mu, ipak nikada nisu zaboravili sve što je učinio pa će petnaest godina kasnije u pjesmi “Nogomet” grupa “Pips, chips & viseo clips” imati stih “kad tata stavi bijeli šal”. I niko nije imao ni najmanje dileme ko je “tata” u toj pjesmi i čiji je taj bijeli šal.

Ćiro je bio majstor spinovanja kada nismo ni znali šta ta riječ zapravo znači. Ali, teško mu je to bilo zamjeriti. Bio je primjerak tipičnog bosanskog šereta. Svojevrsni David Štrbac. Čovjek koji je uvijek znao istaknuti svoje vrline, a prikriti mane. Čovjek koji je znao istaknuti i svoje mane kako bi vrline došle do izražaja. Govorio je da je bio prosječan fudbaler (što je vjerovatno istina) i da je zato postao trener. Time je implicirao da je vrhunski trener u trenutku kad više nije ni bilo važno kakav je fudbaler.

U “Dinamo” je došao preko švajcarske reprezentacije i “Rijeke”. I otišao iz “Dinama” nakon svega tri sezone i dva osvojena trofeja. Kad je to postalo probitačno plasirao je priču da je otjeran zbog svojih nacionalnih osjećaja. Uvijek se znao divno prilagoditi okolnostima. I nevjerovatno je kako je vlastitim šarmom sve uspijevao natjerati da zaborave ono što su mu nekad zamjerali. Kome bi drugom, na primjer, u cijeloj nekadašnjoj Jugoslaviji oprostili veličanje Tuđmana i one famozne partije tenisa sa njim.

Sigurno je da on nije bio omiljen isključivo zbog sportskih uspjeha. Čak nisu bili ni presudan činilac u priči o njegovoj slavi. Zapravo, kad se malo prođe kroz njegovu karijeru jasno je da je najbolje funkcionisao u kriznim situacijama. Kada je preuzeo hrvatsku reprezentaciju sredinom devedesetih prvo ih je odveo na Evropsko prvenstvo 1996.godine u Engleskoj, a zatim je na Svjetskom prvenstvu 1998.godine osvojio nevjerovatno treće mjesto.

Nisu mu baš uvijek svi bili skloni. Nakon svakog velikog uspjeha proporcionalno je rastao broj onih koji su predano radili na njegovoj diskreditaciji. Samo što je Ćiro birao svoje bitke i obično bi potražio neki novi izazov ostavljajući neprijatelje da kucaju na otvorena vrata. Nakon prvih neuspjeha hrvatske reprezentacije otišao je da vodi izabrani tim Irana i tamo je stekao status, maltene, zaštićene vrste. Prošao je kroz još mnoge klubove i reprezentacije, ali nigdje se nije predugo zadržao. I svaki tim koji je trenirao, čak i ako nije postizao vrhunske rezultate ostavljao je poseban trag baš zahvaljujući baš Ćiri Blaževiću.

U periodu 2008. – 2009.godina vodio je reprezentaciju Bosne i Hercegovine. I mada nije uspio ostvariti zacrtani cilj, plasman na Svjetsko prvenstvo u Južnoafričkoj Republici, uspio je u nastojanju da naša reprezentacija nikad nije bila omiljenija i prisutnija u medijima i mislima svakog Bosanca i Hercegovca. U avgustu 2009.godine grupa “Hari Mata Hari” je imala svoj prvi i jedini koncert na “Koševu” i Hari je na scenu u jednom trenutku na scenu izveo Ćiru i njegovu ekipu. Jeste to nominalno bila naša reprezentacija, ali bio je to, prije svega, Ćirin tim.

Ostaće upamćen i po terminu “galvanizirati”. On je znao “galvanizirati” igrače, ali i javnost i sve nas. I zato danas, dok se bijeli šal vijori u izmaglici u kojoj Ćiro odlazi na novu dužnost mogu samo da se zabrinem za anđele. Siguran sam da će Ćiro odmah po dolasku da ih postroji i naruži ih što su se kondiciono zapustili. I ustanovit će da i njih treba galvanizirati.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s