Od mrtvih predsjednika do kokuzluka

Po prvi put od svog pokretanja 1956.godine „Pjesma Eurovizije“ neće biti održana. Korona je odgodila mnoge događaje na koje smo navikli pa zašto ne bi i ovaj. Meni je zanimljiviji podatak da se ovakvo otkazivanje nije i prije desilo, a bilo je dosta problema, pogotovo onih političkih, sa kojima se ovo takmičenje suočavalo. Ako i nije bilo odustajanja od „Eurosonga“, tokom ovih šezdeset i kusur godina mnoge su zemlje, privremeno ili trajno, otkazivale svoje učešće.

Na prvom takmičenju u Luganu bilo je svega sedam zemalja učesnica sa po dvije pjesme, a onda je, iz godine u godinu rastao broj zemalja koje su htjele da se predstave na ovoj smotri. Ali su i odustajale. Velika Britanija se tako pridružila „Eurosongu“ 1957.godine, ali se već naredne povukla da bi od 1959.godine bila redovan učesnik.

Već 1964.godine imamo i prvi bojkot „Eurosonga“ kada ga švedski muzičari bojkotuju i zbog toga ova zemlja ne učestvuje na takmičenju u Kopenhagenu. Švedska se ubrzo vratila, ali se 1967.godine Danska odlučila na desetogodišnju apstinenciju od „Eurosonga“. Razlog je dosta prozaičan. Tada imenovani direktor zabavnog programa na državnoj televiziji bio je uvjeren kako se taj novac može i pametnije potrošiti.

Madrid je ugostio „Eurosong“ 1969.godine i mnogi su imali primjedbi na tada vladajući Frankov režim, ali je jedino Austrija odustala od nastupa. Ni oni nisu zvanično rekli da je to zbog fašističke diktature u Španiji nego da nisu uspjeli naći odgovarajućeg predstavnika. Zanimljivo je da je tada Vels htio nastupiti, ali je odbijen uz obrazloženje da nije suverena država i da je iz Velike Britanije samo BBC članica Eurovizije.

Austrija nije željela učestvovati ni naredne, 1970.godine. ovog puta nezadovoljna sistemom glasanja. Njima se pridružila, iz istih razloga, skoro cijela Skandinavija pa nisu učestvovale ni Švedska, Finska i Norveška. Naredne godine sistem glasanja je promijenjen i ove zemlje su se vratile u okrilje „Eurosonga“.

Francuska se 1974.godine iznenada povukla iz takmičenja jer je u sedmici u kojoj je trebala biti održana „Eurovizija“ iznenada preminuo tadašnji francuski predsjednik Georges Pompidou.

Grčka koja je debitovala 1974.godine odlučila je da ne nastupi 1975.godine zato što se te godine na „Eurosongu“ po prvi put našla i Turska. Iduće godine vratila se grčka, a odustala Turska. Ni Švedska nije učestvovala u strahu da ne pobijedi te da ponovo mora organizovati ovu skupu manifestaciju. Te godine su u Švedskoj čak održane demonstracije protiv „Eurosonga“.

Godine 1979. takmičenje se održavalo u Izraelu i prvobitno je bilo planirano da nastupi i Turska. Turci su se. Međutim povukli pod pritiskom arapskih zemalja koje su smatrale neprirodnim da jedna dominantno muslimanska zemlja ima predstavnika na takmičenju koje se održava u Izraelu.

Iduće godine već Izrael nije bio tu. Iako je kao pobjednik trebao drugi put za redom da organizuje ovu feštu požalili su se da im je to preskupo i odustali. Nisu ni učestvovali jer je finale „Eurosonga“ održano na isti dan kad se u Izraelu obilježavao značajana nacionalni praznik. Isto se desilo i 1984.godine.

Francuska se privremeno povukla 1982.godine nezadovoljna kvalitetom pjesama. Naredne godine nije bilo Iraca jer su uposlenici njihove državne televizije štrajkovali. Čak je i Jugoslavija jednom bojkotovala ovo takmičenje. Naime, 1985.godine „Eurovizija“ je održana 4.maja, na petu godišnjicu Titove smrti i zbog toga Jugoslavija nije učestvovala. Nešto slično je bilo i sa Holanđanima koji su na taj dan slavili Dan sjećanja na mrtve pa nisu htjeli učestvovati. Isto im se desilo i 1991.godine.

Nezadovoljna novim sistemom takmičenja Italija je 1998.godine napustila „Euroviziju“ da bi se vratila tek 2011.godine. Rusija nije htjela prenositi takmičenje iz Izraela 1999.godine i kažnjena je tako što nije mogla učestvovati ni naredne 2000-te godine.

2006.godine, država koja se tada zvala Srbija i Crna Gora nije učestvovala zbog skandala na nacionalnom izboru kad je crna Gora glasala za svoje, a Srbija za svoje. Tada je favorit bila pjesma „Ludi letnji ples“ grupe „Flamingosi“.

Austrija nije htjela poslati predstavnika u Beograd 2008.godine uglavnom zbog politizacije takmičenja. Armenija nije željela učestvovati u Azerbejdžanu 2012.godine zbog siguronosnih razloga i situacije u Nagorno Karabahu. Iste godine odustala je i Poljska. Zbog finansijskih razloga.

Finansijski razlozi su bili ključni i kod drugih zemalja koje su odustajale u posljednjih desetak godina. Izuzetak je Ukrajina koja nije nastupila zbog Krimske krize, ali je naredne godine pobijedila. Rusija je uzvratila bojkotom 2017.godine. I onda se opet Ukrajina nije pojavila 2019.godine u Izraelu.

Kao što vidite bilo je svega i svačega. Mrtvih predsjednika i nedostatka para. Političkih prepucavanja i nezadovoljstva načinom glasanja. Ali nikada „Pjesma Eurovizije“ nije bila otkazana. Sve do pojave korone.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s