“Mali” klubovi za velike uloge

U nedjelju 29.maja svjedočio sam svemu onome zbog čega sport jeste tako poseban. Gledao sam finale kupa Bosne i Hercegovine u rukometu i uživao i nervirao se. I strahovao i nadao se. Čupao bih i kosu da mi je bilo šta ostalo za čupanje. I na kraju sam slavio.

Nije to ni tako važno što je moja Vogošća na kraju trijumfovala niti što će Kup Bosne i Hercegovine narednih godinu dana tu u mom neposrednom komšiliku. Naravno da mi je drago. Ali još mi je draže zbog načina na koji je do toga došlo.

U finalu su se srele dvije najbolje ekipe iz prvenstva. „Izviđač“ iz Ljubuškog koji je desetak dana prije ovog meča postao šampion i to baš poBjedom nad „Vogošćom“ i vicešampion Rukometni klub „Vogošća Poljine Hills“. Bila je to i svojevrsna majstorica. U razigravanju za prvaka, u toj Mini ligi, svako je pobijedio na svom parketu i ova utakmica je bila puno više od utakmice.

Pogotovo za nas iz Vogošće koji znamo kako je ova naša rukometna priča rasla uz pomoć nekolicine entuzijasta odlučnih i uvjerenih da Rukometni klub „Vogošća“ može i mora biti dio domaće rukometne elite i punopravni član evropske rukometne porodice. Samo oni znaju kako im je bilo kad su morali trpiti polupodsmješljive i polusažaljive poglede i komentare. A onda su uprkos tim i takvim komentarima otišli u Evropu. I malo je nedostajalo da tamo i prezime. Ove godine su se popeli i stepenicu više i osvojili drugo mjesto u prvenstvu. I sve je to bilo krasno, ali za zaokruživanje jedne takve priče nedostajao je neki trofej. Pravi, veliki trofej. Posljednja prilika ove sezone bio je Kup Bosne i Hercegovine.

Puno teže nego što se očekivalo u subotnjem polufinalu savladana je visočka „Bosna“. I u finalu se desilo ono što su svi priželjkivali. Repriza meča sa „Izviđačem“. Kako je krenulo činilo se da ni ovaj put ništa od trofeja. U dva navrata gosti iz Ljubuškog su imali po šest golova prednosti, a onda je taj rukometni triler sve više poprimao takve zaplete da za one sa slabim srcem nije bilo preporučljivo sjediti u dvorani „Amel Bećković“. Na kraju gol i pobjeda u bukvalno posljednjim sekundama meča. I osvojen kup. I neopisivo slavlje. I pitanje hoće li oni kojima je posao da prepoznaju sportske uspjehe prepoznati takav uspjeh i kada dolazi sjeverno od Koševskog Brda. Hoće li, kad se na kantar stavi vogošćansko srce sa jedne i različiti talovi i interesi sa druge strane, ovaj mali sportski kolektiv biti prepoznat i vrednovan kako zaslužuje.

I to je pravi fenomen. Ta priča o vogošćanskom rukometu i ta priča o toj tajnoj jubavi između rukometa i malih sredina. I nije ta priča od juče. „Metaloplastika“ se penjala ubjedljivo na krov Evrope iz jednog Šapca. U Sloveniji ni Ljubljana ni Mariboru nisu bili glavni rukometni centri nego Celje. Ženskim rukometom dominirala je „Podravka“ iz jedne Koprivnice.

Ili u našim, bosanskim, okvirima da pomenemo rukometne bajke iz Goražda, Visokog, Zavidovića, Živinica, Maglaja ili evo danas iz Ljubuškog, Vogošće i Gruda. Jer ne treba zaboraviti da su osvajačice duple krune ove godine rukometašice iz Gruda. I da ne bi Vogošće sef Rukometnog saveza sa svim mogućim trofejima mogao se komotno preseliti u Hercegovinu.

Možda je to zato što u rukometu nema toliko novca kao u fudbalu ili košarci, na primjer. A možda je zato što je rukomet takav sport u kojem nema foliranja. Izuzetno grub na prvi pogled, žestok bez ikakve sumnje, ali sport u kojem se vrlo rijetko ide sa namjerom da se povrijedi protivnika. Ili da se prevari publika. I zato je to još uvijek sport, bar u ovim našim okvirima, u kojem novac nije uvijek presudan. I u kojem i „mali“ klubovi mogu igrati velike uloge.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s