Nadmetanje u dobru

Već smo se nekako i navikli da je zlo konstanta ljudske prirode, a da je dobro usamljeni, pojedinačni eksces koji se nekad graniči sa naivnošću, pa i glupošću. Nažalost, ali jesmo. Tim je značajniji postupak crnogorskih navijača “Ultrasa” i odgovor naših “Fanatikosa”, a sve oko i u vezi sa nedavnom utakmicom Crne Gore i Bosne i Hercegovine. Sam rezultat (a na kraju je bilo 1:1) ostao je u sjeni onoga što se dešavalo na tribinama tokom utakmice, i izvan tribina nakon utakmice. Pokazalo se da se može i drugačije.

Možda je neko vjerovao kako je to utakmica visokog rizika i kako će se opet otvoriti iste one rane nanesene prije tridesetak godina. Grlati “Ultrasi”, grlati “Fanatikosi”. Ali i korektni. A, Boga mi i duhoviti. Kako drugačije protumačiti crnogorsko skandiranje “Burek sa sirom” upućeno našima, te odgovor “Zvaće vas s biroa” vraćen od strane naših. To je zapravo baš onako kako bi navijanje trebalo izgledati. Blaga provokacija zasnovana na predrasudama, ali bez želje za vrijeđanjem.

A sve uz punu svijest da svaki onaj koji bi izašao izvan okvira normalnog navijanja udara na čast i obraz baš svoje reprezentacije, svoje zemlje i svog naroda. Zato i jeste normalan, ali izuzetno rijedak postupak crnogorske navijačke grupe koja se nije bavila verbalnim osudama postupka nekog idiota koji je iz nekih svojih bolesnih pobuda zapalio kombi sa registarskim tablicama Bosne i Hercegovine. Jeste dotični zapalio kombi našim navijačima, ali je crnogorskim udario na mnogo više. Udario im je i na obraz i na poštenje. I reagovali su onako kako bi svaka prava navijačka skupina u tom trenutku morala reagovati. Izvinili su se bosanskim navijačima i počeli skupljati novac za novi kombi. I nije prošlo ni 48 sati, a pare su skupljene i to ponajviše zahvaljujući jednoj crnogorskoj porodici iz Berlina koja je željela ostati anonimna.

I dok smo na terenu mi vodili pa Crnogorci “lovili” izjednačenje tako su Crnogorci poveli na tribinama, a na nama je da sada izjednačimo. Vlasnik jednog restorana kod Lašve pozvao je sve crnogorske navijače da, kada budu došli na revanš u Zenicu dođu u njegov restoran na besplatno pečenje. Buregdžije se organizuju da odgovore na nezamislivu uvredu u kojoj se tvrdi da burek može biti i sa sirom i spremaju najbolje šta znaju da komšijama iz Crne Gore demonstriraju šta burek jeste, a šta nije.

I sve je to lijepo, samo što nije dovoljno. Treba prije svega spriječiti bilo kakav incident koji bi bacio mrlju na naše tradicionalno gostoprimstvo. Policija tu jeste bitan faktor, ali ne i jedini. Tu mogu pomoći samo pravi navijači. Da se ne zavaravamo imamo i mi svoje idiote kao što Crnogorci imaju svoje. I neće im biti veće kazne za neki, eventualni incident nego da ih stvarni, da ih pravi navijači izopće iz svojih redova i listom osude takvo ponašanje. Pored toga dugo je do septembra i uzvratne utakmice. Iskustvo me uči da se mi lako zapalimo za neku ideju, a onda je još lakše zaboravimo. Nemojte da se to desi i u ovom slučaju.

U svojoj beskrajnoj želji ja ću naivno povjerovati da je konačno došlo vrijeme da se natječemo u dobru, a ne u zlu. Jesam ja to zagovarao godinama, ali nisam zaista i vjerovao u to. Iskreno da vam kažem nisam vjerovao da će se to desiti za moga vakta. Kao što sam nekad vjerovao u ljudsku dobrotu pa me iznenadilo i porazilo kada sam vidio da je te dobrote ostalo tek u naznakama tako sam i sada očekivao samo nešto loše od ljudskih bića, a ta ista bića me i iznenade i obraduju. I ne kao Crnogorci ili Bosanci nego baš kao ljudska bića. Biće da je čovjek ipak malo komplikovanije stvorenje nego što sam to ja mislio.

A za sve one koji će na moju nadu i nadu mnogih odgovoriti primjedbom kako zbog jedne rečenice i jednog kombija prelako zaboravljamo da je ista ta Crna Gora učestvovala u agresiji na Bosnu i Hercegovinu imam samo poruku da ništa ne zaboravljam. Niti opraštam. Ali nisam spreman ni da osudim bilo koga za bilo šta u čemu nije sam i direktno učestvovao. Zločin ima ime i prezime. I zločinac. A sem toga ako bi tako prekrižili svakog okupatora koji je promarširao kroz Bosnu bilo bi nužno da ostanemo u stalnoj svađi i sa Talijanima i sa Turcima i sa Austrijancima i sa Mađarima i sa Nijemcima i sa Srbima i sa Hrvatima i sa Crnogorcima. A ako bi zakopali još dublje u prošlost možda bi nam ostala mogućnost da nemamo šta zamjeriti možda tek Australiji, Grenlandu i Panami. Svako lice ima svoje naličje i svako naličje svoje lice. Crnogorci su nam pokazali onu bolju stranu svoga lica pa je pokažimo i mi njima. Makar oni i dalje vjerovali da postoji nešto tako nevjerovatno kao što je burek sa sirom.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s