Odlazak drugog lidera “Riblje čorbe”

U nedjelju, na Dan republike koji više niko ne slavi, preminuo je prvi, jedini i trajni bas gitarista „Riblje čorbe“ Miša Aleksić. To je vijest, ali iza nje stoji mnogo mnogo više. Miša Aleksić za „Riblju čorbu“ nije bio samo bas gitarista.

Tamo, u drugoj polovini sedamdesetih godina prošloga vijeka, Bora Đorđević je već znao da ima snažne pjesme, ali tražio je još uvijek pravu formu za njih. Nije mislio da bi to mogao biti hard rock pa se još uvijek tražio u akustičnom izrazu. Korz grupe „Zajedno“ i „Suncokret“, a onda, nakratko, i u „Ranom mrazu“ sa Balaševićevem. A kada je Balašević odbio da sviraju Borinu „Lutku sa naslovne strane“ napustio je grupu i nadao se nekom čudu. I čudo se i desilo.

Desilo se tako što je upoznao Mišu Aleksića i njegov rock sastav „Sos“ koji je slovio kao jedan od boljih instrumentalističkih sastava na beogradskoj sceni. Bilo su pouzdani, energični i kvalitetni muzičari, ali nedostajali im je snažna autorska ličnost i našli su je u Bori Đorđeviću. U postavi „Sosa“ tada su uz Mišu bili i Vicko Milatović i Rajko Kojić. A kako je Kojić već ranije svirao sa Momčilom Bajagićem u grupi „Glogov kolac“ i tako je nastala originalna postava „Riblje čorbe“.

Sve se to desilo prije četrdeset i dvije godine, a sve ostalo je istorija. Bora jeste neprikosnoveni vladar ideje i projekta „Riblja čorba“, ali je Miša bio stvarni vladar istoimenog orkestra. I ta kombinacija je uspješno funkcionisala preko četiri decenije. Sve do nedjelje u kojoj je korona imala nešto da kaže.

Svačiji doprinos se prebrzo zaboravlja i dodaje na konto onog najuspješnijeg, ovog puta na konto Bore Đorđevića. Ne želim time da umanjim Borin doprinos sticanju legendarnog statusa kada je „Čorba“ u pitanju, ali želim da kažem da je i Miša Aleksić da značajan doprinos izgradnji ovog i benda i brenda.

Čak i autorski. Tačno je da je više od devet desetina „Čorbinih“ tekstova napisao i potpisao Bora, ali sa kompozicijama je malo drugačija priča. Možda je ovo prava, a možda i posljednja prilika da podsjetimo iza ojih sve to „Čorbinih“ pjesama autorski stoji Miša Aleksić.

Već na prvom albumu „Kost u grlu“ iz 1979.godine napisao je muziku za pjesmu „Zvezda potkrovlja i suterena“ i, pazite sad, za pjesmu „Ostani đubre do kraja“. Na drugom albumu autor je muzike za pjesmu „Ostaću slobodan“, a na trećem koautor sa Bajagom za pjesme „Prevara“ i „Odlazak u grad“.

Na albumu „Buvlja pijaca“ iz 1982.godine opet je sa Bajagom u tandemu uradio muziku za pjesme „Neću da živim u bloku 65“ i „Dobro jutro“, a sa Borom Đorđevićem muziku za pjesmu „Ja ratujem sam“. Naredne godine sa Bajagom je zajednički uradio i dvije pjesme za Zdravka čolića i to pjesme „Tvoje oči“ i „Afrika“.

1984.godine izašao je album „Večeras vas zabavljaju muzičari koji piju“, a na njemu je Miša uradio muziku za pjesme „Nemoj da kažeš mome dečku“ i „Priča o Žiki Živcu“.

Poslije ovog albuma došlo je do promjena u grupi, a Bajagu je zamijenio Nikola Čuturilo Čutura. Sa njim je Miša zajednički uradio pjesmu „Neću da te volim“ za album „Istina“, a samostalno je uradio muziku za pjesme „’Ajde beži“ i „’Alo“.

Sa albuma „Osmi nervni slom“ iz 1986.godine njegov je veliki hit „Amsterdam“, ali i pjesma „Cava“. I na narednoj ploči uradio je muziku za jedan veliki hit. Ovog puta za pjesmu „Svirao je Dejvid Bouvi“, kao i za pjesmu „Lud sto posto“.

Na albumu „Priča o ljubavi obično ugnjavi“ iz 1988.godine nije bio posebno autorski aktivan pa je samo, popola sa Borom Đorđevićem, uradio muziku za pjesmu „Kaži ko te ljubi dok sam ja na straži“. To se ponovilo i na posljednjem predratnom albumu „Koza nostra“ iz 1990.godine, kad su Miša i Bora zajedno uradili pjesmu „Deca“.

Na „Labudovoj pesmi“ iz 1992.godine nije imao autorskih pjesama. Autorski se vraća 1994.godine sa pjesmom „Jak, mlad i glup“. Od tada pa do danas, u posljednjih dvadeset i šest godina, redale su se njegove autorske pjesme „Džigi Bau“, „Nojeva barka“, „Pevač“, „Crno beli svet“, „Zašto sam otišao bluz“, „Sto godina samoće“, „Orfej“, „Razmažena devojčica“ i „Kad neko ljubav urekne“.

Na posljednjem albumu „Da tebe nije“ iz 2019.godine uradio je muziku za uvodnu pjesmu „Ubijaju rock’n’roll“.

Od albuma „Ovde“ iz 2003.godine i zvanično biva potpisan kao koproducent iako je i ranije taj posao dobrim dijelom obavljao.

Nakon njegovog odlaska „Čorba“ više neće biti ista, a u postavi su sada ostala samo dva originalna člana. Uz Boru Đorđevića tu je još bubnjar Vicko Milatović. A Miša se pridružio Rajku Kojiću, originalnom gitaristi ovog sastava koji je preminuo još tamo 1997.godine.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s